Разговор о шаблону:Социјалистичке државе

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Прелом[уреди]

Да л` може неко да изведе прелом овог шаблона,да не иде овако до унедоглед?Ја сам пробао нешто да искомбинујем,ал` не иде. Црни Бомбардер!!! Шумски Крст(†) 19:59, 12. јун 2011. (CEST)

Веровали или не, али проблем дужине шаблона је решен! Нисам се томе ни сам надао... :) --Pinki (разговор) 00:46, 5. фебруар 2012. (CET)

Šablon[уреди]

Венецуелом владују Боливари.Американцеи Чавеза зову Комунистом. У непалском парламенту апсолутна већина су Маоистичка револуционарна и Комунистичка партија Непала (Видети енглеску википедију) У Анголи је владјућа Народни покрет за ослобођење Анголе - Радничка партија тзв МПЛА а и кубанска војска је помагала МПЛА док је УНИТУ помагала САД а знамо ко је на којој страни. — Претходни непотписани коментар оставио/ла је ‎78.30.149.182 (разговордоприноси) 10:51, 27. јануар 2012. (CET/CEST)

Белорусију такође називају комунистичком диктатуром — Претходни непотписани коментар оставио/ла је ‎78.30.149.182 (разговордоприноси) 10:57, 27. јануар 2012. (CET/CEST)

Možda na vlasti i jesu komunisti (slučaj Nepala), ali ta zemlja nije zvanično (po ustavu) socijalistička, kao ni Venecuela, Belorusija i ostale. I na Kipru je kompartija na vlasti, pa on nije postao komunistički. Zbog toga ove izmene na šablonu opravdano smatram neutemeljenima. --Plamen (разговор) 12:10, 27. јануар 2012. (CET)

Ако нису социјалистичке, шта су ове државе? Нађи ми класификацију јер капиталистичке нису ни случајно. Не може се истина променити на тај начин што се негирају чињенице друштвених односа у једној држави. Социјалистички друштвени односи се уводе у Венецуели, Еквадору, Боливији, Никарагви, Непалу, постоје у Белорусији, Анголи, Зимбабвеу, Намибији, Мианмару и других. — Претходни непотписани коментар оставио/ла је ‎109.121.95.70 (разговордоприноси) 12:31, 2. фебруар 2012. (CET/CEST)

Sovjetski Savez je zemlje društvenog uređenja poput Mijanmara, Libije, Tanzanije, Alžira, Iraka itd. klasifikovao kao "zemlje ne-kapitalističkog usmerenja", odnosno zemlje koje po ustavu nisu socijalističke (u kategoriji marksizma-lenjinizma), ali nisu bile ni kapitalističke poput SAD-a, Francuske, Nemačke, itd. U članku Spisak socijalističkih država, te zemlje su svrstane u ne-marksističko-lenjinističke, za razliku od marksističko-lenjinističkih poput Kine, Laosa, SSSR-a, Kube, itd. Ja ne negiram društveno-ekononmske procese koji se dešavaju u tim zemljama, ali one ne spadaju u kategoriju zemalja realnog socijalizma kao što su to bile SSSR, NR Bugarska, DDR, itd., nego u kategoriju koju bismo mogli da nazovemo "između kapitalizma i realnog socijalizma". To su veoma slojevite podele i ne može se ugrubo svrstavati te države, pošto komunizam-socijalizam nije bio niti jeste monolitan blok. I u samom Sovjetskom Savezu svrstavalo se zemlje po čemu je SSSR bio "jedina istinska socijalistička država" jer su komunisti došli na vlast autentičnom revolucijom, druga kategorija su bile "zemlje narodne demokratije" gde komunisti nisu došli na vlast revolucijom po sovjetskoj definiciji (NR Bugarska, SR Rumunija, NR Mađarska, NR Kina, itd.), treća kategorija zemlje "socijalističkog usmerenja" gde društveni uslovi (npr. mali procenat radničke klase, tribalizam) još nisu dopuštali izgradnju socijalizma, a marksisti jesu bili na vlasti (Južni Jemen, NR Angola, NR Mozambik, NR Benin, itd.), te naposletku "ne-kapitalističke zemlje" (Libija, Alžir, Tanzanija, indija, itd.) --Plamen (разговор) 13:35, 2. фебруар 2012. (CET)

Совјетски Савез и његове поделе на праве, лажне и оне измђу не постоје већ више од 20 година као прво. Као друго шта значи то реални-социјализам?(иреални и надреални колико знам не постоји). Треће мени се чини да мешаш пароле и идеолошку потку. То што неко виче у свом уставу Живео Маркс то не значи да је његова земља социјалистичка али када председници неких земља као што су Чавез, Моралес, Ортега и други непрестано говоре како они граде нови социјализам и при том национализују банке, спроводе аграрну реформу, национализују школство а здравствену заштиту чине доступну свакоме (потпуно бесплатно за било какву лекарску услугу значи од третмана ангине грла до операције рака)и притом ограничавају права најбогатијим појединцима (порезима, променама закона које им онемогућавају шпекулације и богаћење од туђег рада) то је оно исто што су проповедали Маркс, Енгелс и Лењин. Они примењују марксизам и диктатуру пролетаријата. Само су довољно мудри да своју земљу уместо социјалистичка назову боливарска и да практичним средствима изврше индоктринацију становништва. Зато сматрам да њих треба убројати у социјалистичке државе — Претходни непотписани коментар оставио/ла је 109.121.95.70 (разговордоприноси) 21:23, 2. фебруар 2012 (CET/CEST)

Zemlje realnog socijalizma su bile one u kojima su na vlasti bili autentični komunisti - u tu kategoriju nisu spadale one u kojima se jesu provodili neki aspekti socijalizma ali u njima na vlasti nisu bile marksističko-lenjinističke ili maoističke partije (Naser je u Egiptu provodio nacionalizaciju, ali je u isto vreme komunistička partija bila zabranjena). Naravno da ne mora da znači da je neka zemlja socijalistička samo ako se vođa proglasio marksistom - najbolji primer ti je Sijad Bare i Somalija. Ona po ustavu jeste bila socijalistička, a bila je saveznik SAD-a. Zemlje poput Venecuele, Nepala ili Bolivije nesumnjivo provode reforme u stilu socijalizma, ali prema definiciji marksizma-lenjinizma pošto se njihove vlade nisu izjasnile kao marksističko-lenjinističke onda ove zemlje ne spadaju u ovaj šablon, jer je on predviđen isključivo za socijalističke države po marksističko-lenjinističkoj definiciji. --Plamen (разговор) 23:04, 2. фебруар 2012. (CET)