Разговор са корисником:Srdjan m

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Вашингтон пост[уреди]

Требало би, јер се ради о истој речи. Међутим, ту имамо мали проблем: питање је колико је синтакса Вашингтон пост уобичајена и укорењена, да би се сад мењала у Вашингтон поуст. Поуст Малон је релативно новијег постања, и за њега вреди доследно придржавање правописних правила транскрипције, али за Вашингтон пост нисам сигуран. Ако ћемо право, правилно би било Вошингтон поуст, али, мислим да је боље да остане овако.

Sly-ah (разговор) 22:29, 6. фебруар 2018. (CET)

Pokrenuo sam raspravu na tehničkom trgu za koju znam da si zainteresovan, pa se oglasi ako želiš. Hteo bih baš ozbiljno o ovome da se porazgovara. Pošto si upućen u tehnički deo priče (moguće prepreke) ne bi bilo loše i njih da izneseš ako znaš. Poz --ANTI_PRO (разговор) 23:04, 24. фебруар 2018. (CET)

Шафран[уреди]

Поздрав.

Ако можеш погледај ово и ово.

Мислим да иначе није проблем ако је измјена конструктивна да остане; ако се не жели оставити име тог корисника, админ је може сачувати као своју (али пошто је овај у личном сукобу са мном из неког разлога и „уловио” ме, реаговао је тако и моментално поништио све у комплету — блокирајући ме с наведеним разлогом „Čaraparko (zloupotreba više korisničkih računa): Stari dobri Obsuser $%#$/(”, што доказује да тај админ уопште не зна шта је чарапарко/лутак + изражава личне релације и ставља неке симболе; можда и гријешим негдје...).

Сматрам да за Википедију није у суштини битно ко доприноси, него сам садржај.

Хвала у сваком случају, и ако се не може ништа урадити (да измјене буду прихваћене)... Ако може, молим те додај {{prevedeno|en|Saffron|verzija=828415444|unesena_verzija=2917127}} и {{prevedeno|sr|Шафран|verzija=19179414|unesena_verzija=2917127}} на bs:Razgovor:Šafran и успут прочитај чланак и исправи ако ми је шта промакло.   Обсусер 19:23, 10. март 2018. (CET)

Кад те неко блокира, не би требао уређивати ни као IP-корисник, али ти имаш стил којег је поприлично лако препознати. Још сам ти у априлу рекао да се можеш обратити администратору који те је блокирао поруком на СЗР ако желиш да ти преиспита блок, а и даље се немам намјеру ту петљати. Што се тиче текста, стварно немам времена прегледавати свих 75k бајтова текста, али јесам примијетио неколико ствари које нису у складу с начином писања на пројекту кад сам летимично прелетио текст. Наводници и полунаводници морају бити ASCII и примарни по Правопису (' и "), а не типографски и секундардни (’, „”), међувезе у тексту не смију водити на пројект(е) на другом језику/другим језицима, црта је увијек дужине једног ена, не треба иза готово сваког домаћег назива наводити и енглески, не треба наводити империјалне/америчке јединице, мјеста не могу бити фонетизована (Češir, Eseks, Safron Volden) већ морају бити у оригиналу, стандардна синтакса за дно је „Također pogledajte, Napomene, Reference, Vanjski linkovi”. То је само летимични преглед с техничке стране, а за сам садржај не знам. – Srdjan m (разговор) 11:17, 11. март 2018. (CET)
Хвала за одговор.
Што се тиче тог првог, не видим никакав разлог зашто не бих могао унијети садржај на Википедију са IP адресе X ако сам некад имао налог Y који је неко блокирао (ово је превише поједностављено речено, односно некад је непримјенљиво ако корисник спамује налозима и омета тако или другачије, али иначе мислим да нема нико право ограничити некога као личност од додавања садржаја на Википедију играјући се полицајаца и покушавајући идентификовати ту особу и оцијенити нови допринос на основу нечега прије тј. заправо не оцијенити него га одбацити аутоматски и не дозволити унос истог само јер га је створио тај неко; ово је недопустиво и нема никаквог смисла).
Па шта мислиш, има ли сврхе да се обраћам или не након таквих потеза које прави и даље... Такође, мислим да није у реду да неко одбија поправљање односа; штавише, нема никакво право да баца нечији труд (ипак је требало времена да се напише)... Узми у обзир поред онога што већ знаш захваљивање на мој коментар који сам оставио теби овдје и то што ја кроз монитор (читајући његове речи) осјећам тај неки набој који беспотребно ствара лош осјећај у човјеку (а то се не би смјело дешавати између корисника, поготово не од админа према кориснику).
Мислим да није „петљање” реаговање на нешто очигледно. Више је разлог што нећеш да се замјериш неком, а шта је проблем попричати (једино та друга страна, која то неће или вјероватније не зна)...
Што се тиче коментара за садржај: Кад се напише чланак или значајно прошири, не очекује се од корисника да нови текст буде савршен (дакле, може се сачувати/објавити оно што сам написао, а то на шта је указано се да исправити касније — не мора одмах, узев у обзир претходно стање и иначе друге чланке и принцип рада на Википедији)... У Правопису босанскога језика (Халиловић, 1996) на 95. стр. стоји одредница „К) Наводници” и пише у тачки 413 „Наводници имају тројак облик: „ ... ”, ” ... ” или „ ... “ и » ... «.” (не знам само зашто је груписано овако, нема повезаности између прва два и друга два или не знам за исту) и реченица послије „Сва три облика употребљавају се у тисканом тексту, а у писаном први и други.” (можда треба ’све три’; опет се не зна на која три се мисли, вјероватно ова три осим гилмета); пошто сам правопис доле у примјерима користи највише или само ” ... ” облик, ваљда је тај примарни (али зашто је прво наведен „ ... ”?!); како год, дозвољено је користити први облик јер онлајн текст се ваљда сматра писаним текстом, па то што сам оставио овај који је у српском иначе није грешка и нема потребе мијењати. Једино ако сте на :bs: ви одредили да мора бити ASCII (а у многим чланцима у ствари није), не знам... То за викивезе ка другим пројектима из чланка се може поправити шаблоном {{ill}}, а ни у овом случају не знам да постоји писано правило да баш не смије нити разлог зашто — а само је једна ’директна’, осталих шест је према другом пројекту (опет ни ово није разлог за враћање комплетног садржаја написаног чланка). Можда сам испустио четири случаја гдје је остала — (у енгл. референцама и доле не треба од. не мора се мијењати), а то је неколико секунди за поправити (такође није разлог за враћање комплетног садржаја). Није иза сваког случаја или шта већ на изворном језику него иза релевантних, а не знам имате ли писано правило иза којих треба а којих не; може се лако уклонити вишак у будућности, а објавити тренутна верзија јер није у питању ништа толико битно за враћање свега. Нема разлога за то да се не наводе јер има читача рецимо у САД а на овом језику, опет не знам имате ли писано правило (понављам ово за писано правило да не буде да је нечије мишљење у расправи јаче или одлука некога случајно финална; иначе треба у расправи јасно доћи до закључка [а то може такође евентуално и сам неко ко чита расправу из два или више различитих образлагања, ако се доле не дође јасно до закључка] или користити већ донесена правила [о којима би увијек требало моћи расправљати и исправити их ако су погрешна]). Знам ја и то за мјеста, то се може исправити а није никако разлог за инаћење и враћање свега. Исто вриједи и за ове називе одјељака.
Видим да си прочитао доста и хвала, а ево овдје верзија са унесеним исправкама (осим овога што сам објаснио да може; успут сам исправио доле }-> у }}--> јер при замјењивању тагова за спреч. трансл. одавде уклонио и ово...; све је садржај осим шаблона {{^}} којим сам искоментарисао све да се не приказује, из очигледних разлога) на које си сугерисао а које су у суштини мале. Нема смисла да се овдје чланак изабире за сјајан а тамо одбија прихватити ишта; очигледно да је проблем тамо, а неко неће или не може или не зна отворено да га изнесе и образложи — на начин да Википедија не испашта од губитка садржаја и да се сачува оно што је добро преведено...   Обсусер 01:42, 13. март 2018. (CET)
Познато ми је из ранијих, рећемо, расправа овдје да желиш да је што више ствари изричито негдје записано (пада ми на памет само једна особа која дијели такво мишљење кад погледам све сродне пројекте), те да ако није записано, да неко може имати несметаност да ради шта год хоће, како хоће те да се то касније може оправдати разноразним нелогичним / намјерно обмањујућим аргументима и литературом из стољећа седмога, али неке ствари не раде тако. Ради се здраворазумски, по конвенцији. Она се може измијенити ако постоје добри разлози за то, но ја такве не видим у горњем одговору. Додатни разлог због којег се не желим петљати јест због тог што, на основу посматрања твог обрасца уређивања и понашања овдје, сматрам да предности уопште не би надмашиле трошкове тамо. – Srdjan m (разговор) 14:07, 13. март 2018. (CET)
Да, најбоље је кад је записано што се тиче тога управо из тог разлога који си навео. Мени није „здраворазумски” а ни „по конвенцији” да се оставља 1.448 бајтова неуређеног садржаја (без дефиниције у уводу, са шаблонима за проширење одјељака, са шаблоном да нема извора итд.) умјесто 77.913 бајтова уређеног садржаја (који захтијева мање исправке које како год не могу бити разлог за одбијање цијеле измјене зато што ју је направио неко, а поготово не да о томе и по некој конвенцији ни на тај начин који се осјети из монитора одлучује онај ко је ’одлучио’). Зар није довољан разлог око 76.000 бајтова новог садржаја, без да се и о чему другом расправља (о тим мањим грешкама смо рекли)? А уз ово, и разлог да се на другој језичкој верзији вики (овдје) о истом садржају расправља да буде изабран у неку категорију... Опет да поновим: садржај не смије да трпи то што неко прати обрасце уређивања и понашања било којег корисника; админ може да одбије измјену и сачува је као своју у таквим случајевима, а мислим да му је то и дужност ако је измјена сама по себи ОК јер нема никаквог разлога онда да је одбија и штети тиме (зар је битно ко је написао шта, барем овдје није)...   Обсусер 09:18, 16. март 2018. (CET)

Јерма[уреди]

Овде су унете координате — Специјални резерват природе Јерма — али у кутијици се ништа не приказује на мапи?--Soundwaweserb (разговор) 16:43, 14. март 2018. (CET)

HotCat[уреди]

Поздрав. Имам једно техничко питање. Да ли постоји могућност да ова справица буде аутоматски укључена? Не видим начин на који би њено аутоматско укључење могло да штети, а веома је корисна. Ја сам недавно поставио ово питање и на тргу, међутим нисам добио никакав одговор. --Miljan Simonović (разговор) 15:31, 17. март 2018. (CET)

@Miljan Simonović: Не пада ни мени ништа на памет по питању било какве штете до које би могло доћи. Аутоматски се укључује тако што се овдје промијени ред
* HotCat[ResourceLoader|rights=edit,purge]|HotCat.js
на
* HotCat[ResourceLoader|default|rights=edit,purge]|HotCat.js
и након пар минута требало би бити предодређено свима. – Srdjan m (разговор) 15:48, 17. март 2018. (CET)
Онда би могло да се покрене гласање по том питању. Ако ти није тешко, пиши на тргу, пошто ја морам на факултет. Ако не, онда ћу ја вечерас. --Miljan Simonović (разговор) 15:51, 17. март 2018. (CET)
Nuvola apps edu languages.svg
Здраво, Srdjan m. Имате нову поруку на Википедија:Трг/Техника.
Можете да уклоните ову поруку у било које вријеме  тако што ћете уклонити {{Talkback}} ili {{Tb}} шаблон.

--Soundwaweserb (разговор) 20:04, 20. март 2018. (CET)

Порука са Комонса[уреди]

Добио сам поруку на Комонсу. Колико сам видео у питању је српска мапа, ако можеш помози им. Срдачан поздрав. ПС: Извини ако сметам.--Soundwaweserb (разговор) 19:17, 3. април 2018. (CEST)

@Soundwaweserb: Да, хоће тај лик да се карте ажурирају, мада не знам зашто је теби оставио поруку кад је датотеке направио Ivan25... Покушао сам овдје додати Црну Гору, али будући да је у међувремену изашла нова верзија програма у којем је то прављено (Inkscape), када сам убацивао програм је доста кода измијенио аутоматски па мислим да би било најбоље да то све ажурира аутор да ја нешто не зезнем (+ не знам одакле је правио / на основу чега ове друге карте или их је све правио од нуле). – Srdjan m (разговор) 19:47, 3. април 2018. (CEST)

Шаблони за насељена мјеста[уреди]

Да ли би могао спојити ова два шаблона: {{Насељено место}} и {{Infobox settlement}}? Наравно омогућити ијекавицу и латиницу (то нам од сад треба бити подразумијевано за шаблоне). — Ранко   Нико лић   12:23, 12. април 2018. (CEST)

@Ранко Николић: Могао бих, али треба прво сконтати шта у шта. Мислио сам прво да се преведу параметри у {{Infobox settlement}} јер је опширнији па да њега пребацимо на {{Инфокутија насељено мјесто}} или тако нешто, али настаје проблем јер је Ћировић убацио подоста чланака с параметрима на енглеском (нпр. код ових чланака о насељима у Румунији). Што се употребе тиче, први шаблон се користи у 40.323 чланака у ГИП-у, а други у 221.349 чланака. Можда да питаш Ћировића шта мисли да би овдје било паметно урадити? – Srdjan m (разговор) 11:24, 13. април 2018. (CEST)
Зар није изведива и упореда употреба енглеских и српски параметара? Не би био први ни посљедњи шаблон који има параментре и на једном и на другом језику. — Ранко   Нико лић   13:52, 13. април 2018. (CEST)
Мислим да би сада било право вријеме да покушаш убацити и параметре на српском у шаблон {{Infobox settlement}}. Полако садашњи шаблони постају недовољан за наше техничке потреба, а и оно што до сада није сматрано проблемом постаје разлог рата измјена (в. историју шаблон Инфокутија град). Имао бих још пар техничких питања за тебе, али то када будеш имао времена. — Ранко   Нико лић   05:43, 14. мај 2018. (CEST)

Провера измјена[уреди]

Поздрав, Срђане. Пошто ти радиш на Википедији на босансом језику, вјероватно знаш за ону екстензију Flagged Revisions, који омогућава преглед измена. Па шта мислим, да је предложим овде на тргу-техника за омогућавање? -Александар Живковић () 00:43, 17. април 2018. (CEST)

@Acamicamacaraca: Већ је раније предлагано, а овдје смо причали о томе; међутим, не сјећам се тачно шта би с расправом (могуће је да се није пуно људи укључило или су једноставно били против). Лично ми је добра идеја, као што сам тада и рекао на својој страници за разговор, али чак кад би ти то предложио, мислим да развијачки тим тренутно не прихвата нове активације тог проширења... – Srdjan m (разговор) 10:05, 17. април 2018. (CEST)

Košarkaška reprezentacija Srbije - kutijica[уреди]

Pozdrav Srđane. Dakle, samo mogu da dodam ove kategorije, da ih dopišem, je li? DusanSilniVujovic (разговор) 16:35, 5. јун 2018. (CEST)

Ијекавица[уреди]

Можеш ли ми написати како се ставља варијација Н - Њ у шаблоне за Њемачку? Или додај у шаблон Свјетски прваци у фудбалу па ћу ја даље. -- Vux33 (разговор) 21:07, 22. јун 2018. (CEST)

Пехари, кутијица,....[уреди]

Ћао Срле! Опет имам једну "фантазију" са овим додацима :) Почео сам и подоста одмакао са сређивањем странице Фудбалске репрезентације Бразила и пало ми је нешто на памет, па да видим са тобом да ли је изводљиво. Наиме, да ли се овај пехар са Македонске википедије може убацити у кутијицу уместо златне медаље? Заправо, они су фантастично копирали пехаре свих такмичења, па би их ја искористио, ако може :) DusanSilniVujovic (разговор) 01:01, 30. јун 2018. (CEST)

@DusanSilniVujovic: Требало би моћи. Само треба преузети одговарајућу датотеку и поставити је локално на овај пројект. Потом замијенити [[Датотека:Gold medal world centered-2.svg|17п]] са [[Датотека:Coppa mondiale.svg|17п]] у чланку Фудбалска репрезентација Бразила и то би требало бити то. – Srdjan m (разговор) 08:46, 30. јун 2018. (CEST)

Ја пробах пар пута, али није хтело да ми је учита, препозна. Можеш ли ти то да завршиш? DusanSilniVujovic (разговор) 00:56, 2. јул 2018. (CEST)

Слике[уреди]

Треба ми помоћ око слика, ако можеш да средиш на чланцима Чу Сечонг, Чо Хјонву и да смањиш слику на чланку Чунг Вујанг, хвала. -- Vux33 (разговор) 08:17, 12. јул 2018. (CEST)

Александар Митровић[уреди]

Можеш ли ово задње да исправиш да буде у истој линији?--Soundwaweserb (разговор) 12:53, 31. јул 2018. (CEST)

Решено је Срђане. Поздрав.--Soundwaweserb (разговор) 12:56, 4. август 2018. (CEST)

Шаблони за мјесеце у чланцима о датумима[уреди]

Као што можеш видјети у мојим доприносима, покушао сам пребацити енглески шаблон за календар који користе у чланцима о датумима, али из неког мени непознатог разлога тај шаблон не ради на исти начин као код нас. Надам се да би ти могао ријешити тај проблем, јер наш садашњи шаблон не приказује добар распоред дана у мјесецу. — Ранко   Нико лић   02:38, 14. октобар 2018. (CEST)

Споменица за тебе![уреди]

Vitruvian Barnstar Hires.png Техничка споменица
Изузетан технички труд! Коста Лакић СЦ (разговор) 20:02, 16. април 2019. (CEST)

Позивница за придруживање серверу на Дискорду[уреди]

Discord Color Text Logo.svg Поздрав, Srdjan m.
Позивамо вас да се придружите серверу на Дискорду. Он служи да омогући лакшу комуникацију и сарадњу међу википедијанцима.
Да бисте се придружили, кликните овде. За више информација о серверу, погледајте Википедија:Дискорд.
Хвала!

AcamicamacaracaBot (разговор) 22:06, 28. април 2019. (CEST)

Датотека:Матица српска амблем.JPG[уреди]

Поздрав. Ако можеш, преузми лого са https://www.maticasrpska.org.rs, ја не знам. Корисник је отпремио црну верзију, али она је више различита од тренутне на том сајту (која је јаче црвене боје од оне на логоу који ми имамо). Хвала.   Обсусер 16:55, 14. јул 2019. (CEST)