Разговор с корисником:Kaster/Главна страна

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије

Коментари[уреди извор]

Покрајац[уреди извор]

Овај предлог се бар мени свиђа и сматрам да је бољи од мог, ког сам обрисао (повукао). У овај предлог бих убацио следећу табелу, односно пречцие:

Региструјте се! | Индекс чланака | Статистика | Листа чланова | Администратори | Пијаца

Моје виђење овог предлога:

1.Ова табела не мора да остане иста, већ модификована. --Покрајац (разговор) 09:56, 10 Апр 2005 (CEST)

2.Овај предлог је компликован за кориснике који имају мале екране, као ја. Доњи клижач мора да се повлачи приликом сваке посете главној страни. --Покрајац (разговор) 09:56, 10 Апр 2005 (CEST)

3.Ове мале скромне заставе би такође избацио (са ваљианим аргумантима). --Покрајац (разговор) 09:56, 10 Апр 2005 (CEST)

4.Горње слике су лепа идеја, али мислим да недостаје још јако много људи који заслужују да се нађу у том мозаику, док некима који сад ту стоје, није место... --Покрајац (разговор) 09:56, 10 Апр 2005 (CEST)


Модификована у смислу евентуалног мењања боје табеле. Индек чланака треба да остане по мени, јер постојање ср. заставе на Главној страници је неприхватљиво. Тако би се увећао и простор...

Мој став и образложење за уклањање заставе можете погледати овде.

Мозаик са сликама би требао свакако да се мења, али сложили смо се да ће о томе бити посебна дискусија кад се све остало реши.

Повећање резолуције мени не погоди, али ипак нисам једни који користи интернет...:)--Покрајац (разговор) 23:20, 10 Апр 2005 (CEST)


То је и била управо сврха цијеле акције, тј. да се активирамо у правцу НЕКОГ рјешења, а не да заглавимо у бесконачним дискусијама.

Дакле ...

  1. У ком смислу модификована?
  • Боје као што рекох су ствар консензуса и о њима можемо на крају.
  • Слажем се са потребом за додатном табелом (позиционирати одмах испод мозаика) с тим да су неки садржаји из твог додатка већ на главној страни: Пријава/Регистрација и индекс чланака је већ заступљен (Азбучни индекс чланака).
  • Што се тиче подјеле на двије колоне, мислим да су двије већ максимално (чак и за резолуције од 1024х768). Евентуално би могла трећа колона да се убаци на прво мјесто, била би уска неких 40-так пиксела и садржавала би мозаик сличан горњем (које би се вертикално протезао) са другим, недостајућим сликама и протезала би се по цијелој висини табеле (rowspan-Атрибут ћелије табеле).
  • Са само једном колоном би неки садржаји (мислим на чисте текстове без подтабела) били непотребно развучени по цијелој ширини екрана и самим тим били теже читљиви (неергономични).
  1. Код тебе није проблем са малим екраном него са малом резолуцијом екрана (вјероватно имаш подешену резолуцију од 800х600 пиксела). Мислим да су времена гдје су интернет стране уопште, а самим тим и википедија, морале да при изради страна узимају у обзир и резолуције 640х480 и 800х600, прошле. Свака иоле озбиљнија анкета, као и статистике посјета водећих свјетских интернет презентација показују да је проценат посјета корисника са подешеним тим резолуцијама пао испод 5% (обије заједно). Ако ти показатељи нису довољни, можемо на википедији да покренемо анкету и видимо тачне податке.
  2. О застави је већ много речено и мислим да је дати предлог тог дијела главне стране (можда са тањим оквиром и више транспарентним бојама) у стању да преброди једно озбиљно гласање (ко је за ?). Против заставе мислим да не стоје никакви аргументи, зато што она само одражава српски језик на том дијелу википедије и ништа друго (на многим свјетским интернет странама се исти симбол употребљава за пребацивање корисничког интерфејса на српски језик). Алтернативно би могли изабрати (што је пуно теже) неку сличицу која симболизује српски језик.
  3. Расправу о сликама у мозаику бих, ако се слажеш, одгодио за касније, пошто би требало да идемо корак по корак ка неком општеприхватљивом рјешењу/консензусу/компромису. Мислим ипак да није спорно да у тај мозаик уђу слике са наших простора, историје и садашњице, и из различитих категорија.
  4. Што се укупног изгледа и концепције тиче, мислим да српска википедија не треба да копира неке друге, не треба да буде визуелно стерилна и без "дашка живота" (боја или сличица у заглављима), као ни превише фолклорна ни религиозна. Али праву дозу свега тога - управо тражимо.

--Kaster 13:25, 10 Апр 2005 (CEST) Сачекаћемо да чујемо још пар мишљења прије него прилагодимо приједлог. --84.167.161.30 21:14, 10 Апр 2005 (CEST)

Ускоро креће рад ка мом другом предлогу. Биће мало несвакидашње за Вики-педију, али можда се некоме свиди :-) −−Kaster 13:28, 24. јануар 2006. (CET)[одговори]

Предлог је изврстан, свака част и хвала. Моје сугестије:

  • Најмања слова у списковима главних категорија су мени барем (1024х768, стандардан лаптоп) сувише ситна. Пробао сам да променим 80% на 90% и изгледало ми је ОК, па би можда тако требало изменити. --Dzordzm 17:54, 10 Апр 2005 (CEST)
  • Мислим да би линкове на друге Википедије вероватно требало истицати мање од наших најбољих чланака. То се ипак релативно ретко користи. Можда поставити једино линкове на највеће и онда везу Сви језици.... У том смислу мислим да има смисла заменити места "осталим језицима" и "изабраном чланку". --Dzordzm 17:54, 10 Апр 2005 (CEST)
  • Слике су одлична идеја, и избор "наших" слика је такође одличан, с тим да требамо имати и општих слика (вероватно 1:1). Можда да додамо још један фриз при дну стране, или да их уклопимо све заједно у горњем десном углу (ово је компликовано вероватно). --Dzordzm 17:54, 10 Апр 2005 (CEST)
  • Ја бих јако волео да видим азбучни индекс у једној хоризонтали преко целог екрана са шарено обојеним позадинама; да ли је то изводљиво/уклопиво. --Dzordzm 17:54, 10 Апр 2005 (CEST)