Разговор с корисником:MPshofer

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије

Ћао. Видим да си послао слику Слика:S3010034.JPG на вики. Написао си тамо да си ти аутор. Али ниси ставио никакву лиценцу. Требао би да ставиш неку лиценцу пошто овде слике без лиценце бришемо. Значи ако желиш да је предаш у јавно власништво (да свако може да ради са њом шта хоће) стави ово {{јв-ја}} и добићеш овакву кутијицу {{јв-ја}} уколико желиш да је предаш под ГЛСД лиценцом (слободно се може користити, али се ти мораш навести као аутор стави {{ГЛСД-ја}} и добићеш овакву кутијицу {{ГЛСД-ја}}. За више информација погледај Википедија:Шаблони/Слике. Све најбоље --Јован Вуковић (р) 00:39, 8. фебруар 2008. (CET)[одговори]

Лиценцирање слика[уреди извор]

Ову поруку сте добили јер неке од слика које сте послали нису правилно лиценциране или немају никакву лиценцу. Задужбина Викимедија је због неопходности поштовања Закона о заштити ауторских права веома пажљива када су у питању слике које се укључују у садржаје Википедије (за више информација погледајте Википедијину политику о ауторским правима). У ту сврху, потребно је да следеће слике означите одговарајућим шаблонима за лиценце (листу ових шаблона можете видети овде):

САВЕТИ ЗА ПРАВИЛНО ЛИЦЕНЦИРАЊЕ СЛИКА → → →
  • Носилац ауторског права над неком сликом је обично њен творац, његов послодавац или особа која је последња пренела ауторско право. Подаци о ауторском праву над сликама се означавају коришћењем шаблона за ауторско право. На страни Википедија:Шаблони/Ауторско право нађите одговарајући шаблон и ставите га на страну са описом слике, овако: {{ИмеШаблона}}. Важно је напоменути да би свака слика коју нисте лично направили требала, поред лиценце, да садржи и директан линк ка извору одакле сте је преузели, како би се могла проверити њена валидност.
  • Ако сте преузели слику са друге Википедије, довољно је да ископирате лиценцу са изворног места и наведете директан линк ка слици.
  • Ако сте преузели слику са неког сајта, имајте на уму да она у приципу без дозволе дотичног сајта не може бити објављена на Википедији. Дозвољени случајеви су:
    • уколико слика потиче са сајта који је Википедији експлицитно дозволио објављивање свог материјала. Листу таквих сајтова можете наћи овде.
    • уколико слика потиче са промотивног сајта везаног конкретно за појам који представља. На пример, слика неког бенда преузета са сајта бенда. Ова слика се лиценцира поштеном употребом и сме се послати само у резолуцији нижој од оне са сајта са којег је преузета. Њено коришћење је такође ограничено само на чланке о самом бенду, односно његовим албумима.
  • За све додатне информације обратите се неком од администратора или на страни намењеној за те ствари.

Уколико слике не буду лиценциране у року од седам дана, биће обрисане.

Михајло [ talk ] 09:46, 13. фебруар 2008. (CET)[одговори]

Здраво, лепа ти је ова слика, честитам ако си је сам направио. Неколико напомена.

  • Ако си ово цртао у некаквом програму за векторско цртање (Илустратор и сл), онда је svg формат префериран. Ако си цртао као битмапу, онда је png префериран. Али jpg је ОК ако те мрзи, само да знаш за убудуће (jpg је у принципу за фотографије, а png/svg за схеме).
  • Пошто слику желиш да предаш у јавно власништво, онда на њу не би требало да додајеш неслободне ствари, као што су логои фирми или та сличица аеродрома за коју не знамо какво има ауторско право. Значи, ту би требало ставити некакав генерични знакић, нпр. мали воз, мали аутобус и мали авион. Служи истој сврси, а не крши ауторско право.

Још једном да напоменем да су све ово ситнице. Погледао сам и чланак о градском превозу у Нишу и мислим да си га баш лепо опремио сликама! (има више слика од београдског чланка ;)) --Dzordzm (разговор) 08:03, 22. октобар 2008. (CEST)[одговори]

Da li si zainteresovan za rad na portalu Niš? --Алекс (разговор) 17:42, 12. мај 2010. (CEST)[одговори]


Проблем са статусом ауторских права за датотеку Deligrad.jpg[уреди извор]

Могуће кршење АП
Могуће кршење АП

Здраво, MPshofer. Хвала ти што си послао датотеку Deligrad.jpg. Међутим, утврђено је да се иста датотека налази на једној или више Интернет адреса, па је споран њен статус ауторских права. Задужбина Викимедија је веома пажљива када су у питању датотеке које се укључују у Википедију због закона о ауторском праву (за више информација погледај Википедијину политику ауторског права).

Носилац ауторског права је обично творац, његов послодавац или особа која је последња пренела ауторско право. Уколико ти ниси њен аутор, потребно је носиоцу ауторских права послати захтев за коришћење материјала на Википедији под условима лиценце CC BY-SA 3.0. Након добијања дозволе, на страницу са описом датотеке треба ставити одговарајућу лиценцу: {{cc-by-sa-3.0}} и линк ка дозволи на OTRS систему: {{OTRS|ID тикета}}.

Уколико си послао и друге датотеке, размисли о томе да провериш да ли си и код њих навео извор и одговарајућу лиценцу. Списак датотека које си послао можеш да погледаш овде. Питања можеш да поставиш на страници која је за то намењена.

Напомена: Ово обавештење је информативне природе и можеш да га обришеш са своје странице за разговор, након што га прочиташ и разјасниш статус ауторских права. Датотеке са спорним статусом могу бити обрисане седам дана након што су послате, као што је наведено у правилима о коришћењу датотека. Хвала.  Bojan  Razgovor  14:32, 22. фебруар 2012. (CET)[одговори]