Википедија:Трг/Ауторско право

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Увод

Ауторско право је подстраница Трга на којој се расправља о ауторским правима и недоумицама.

Погледајте ово правило за више информација.

Покрени расправу


« Архиве, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7

Архивирај

Старе новине[уреди | уреди извор]

Зна ли неко да ли би се могли поставити снимци екрана старих новина са ове странице као слике на Википедији? Исто питање за старе стране новинске чланке попут овог у Њујорк тајмсу од 1907?— WR 13:56, 16. фебруар 2019. (CET)

@Wikiwind: Mogu. Jer je prošao rok od 70 godina. Ušle su u javno vlasništvo. A još dodatno možda ako je Narodna biblioteka, osim digitalizacije, o dodatno naglasila. --ANTI_PRO (разговор) 14:09, 16. фебруар 2019. (CET)

Недоумица око ауторских права[уреди | уреди извор]

Интересује ме да ли смем (знам да вероватно не сме али чисто да буде написано црно на бело) да скинем слику и поставим на неки сервис попут dodaj.rs и сличних и да то наводим као извор? Питам због свих датотека корисника HoneymoonAve27 (в. списак)? --Zoranzoki21 (разговор) 04:48, 23. фебруар 2019. (CET)

Мени такође нема смисла, али сам видео да већина корисника то ради (или ипак користи imgur.com). — HoneymoonAve27 (разговор) 14:00, 23. фебруар 2019. (CET)
@HoneymoonAve27:Па чему то када те слике свеједно користиш под условима поштене употребе? Зашто не наведеш стварни извор из којег потиче нека слика? У првом случају са горњег списка би то био ИМДб (https://www.imdb.com/title/tt2086964/mediaviewer/rm2939675648 )— WR 16:03, 23. фебруар 2019. (CET)
Користићу од сада. Нисам знао да ли могу цитирати ИМДБ као извор јер сам видео у више наврата да то нико не ради. — HoneymoonAve27 (разговор) 16:07, 23. фебруар 2019. (CET)

Недоумица око ауторских права za fotografiju Mirsande Stanić[уреди | уреди извор]

Ne znam kako da definišem kakvo je autorsko pravo ove fotografije. To je slika za vizu koju mi je dala sama Mirsanda. Snimljena je u fotografskoj radnji i plaćena. Može li da se kaže da je to javno vlasništvo? Unapred hvala za odgovor. — Претходни непотписани коментар оставио је корисник Miško Matić (разговордоприноси)

Не може. --Ф± 23:26, 10. март 2019. (CET)

Јавно власништво[уреди | уреди извор]

Хоћу да отпремим фотографије неких наших ратних бродова. Колико знам, смем да користим све фотографије које су у јавном власништву, а да би нека фотографија била у јавном власништву, потребно је да од њеног обелодањивања/прављења прође 70+ година (што видим да је написано и горе у првом питању). Најмлађе фотографије од свих које желим да отпремим су настале почетком 1945, дакле пре 74 године, а има и старијих од 80 година. Хтео сам да питам, тј. да се уверим, да ли могу да користим ове фотографије на Википедији ? --Андрејевић (разговор) 19:02, 1. јун 2019. (CEST)

Треба да прође 70 година од смрти аутора, не 70 година од објављивања фотографије. --Miljan Simonović (разговор) 20:13, 1. јун 2019. (CEST)
Прочитао сам да у српском закону стоји да од смрти аутора треба да прође неких 50+ година или да све настало пре 1954, а да је и аутор умро пре 1954. важи да је дело (фотографија) јавно власништво. Нпр. имамо фотографије војводе Петра Бојовића из 1944. које су јавно власнишво. --Андрејевић (разговор) 20:25, 1. јун 2019. (CEST)
Петар Бојовић није релевантан за ову причу пошто је небитно кад је он умро, битно је кад је умро онај ко га је фотографисао.
Ово за Србију стоји, с тим што закон важи за фотографије које су начинили људи из Србије. Уколико је фотограф из САД, онда ти закони не важе, већ важи 70+ година од смрти аутора. --Miljan Simonović (разговор) 21:15, 1. јун 2019. (CEST)
@Андрејевић: Погледај шаблон commons:Template:PD-Serbia ту су набројани услови. Један од њих је да су фотографије објављене у Србији пре 1.1.1973. у јавном власништву. --Ђорђе Стакић (р) 12:14, 24. јун 2019. (CEST)

Недоумица око постављања фотографија[уреди | уреди извор]

Да ли је у складу са нашим законом да постављам на Викимедији фотографије наших познатих бендова које сам усликала, а затим и на Википедији за илустровање чланака? --Katarina Z (разговор) 17:49, 22. август 2019. (CEST)

@Katarina Z: наравно, Катарина. Уколико си ти аутор тих фотографија, можеш их слободно убацити на Викимедијину оставу. --Miljan Simonović (разговор) 17:56, 22. август 2019. (CEST)
@Miljan Simonović:Хвала на одговору. Да, ја сам усликала. Нисам била сигурна око тога да ли је можда потребна дозвола лица која су на фотографији. На основу неких чланака на нету видим да је у иностраним земљама власник фотографије фотограф, а не усликана личност, па сам се питала да ли је тако и код нас--Katarina Z (разговор) 18:05, 22. август 2019. (CEST)
@Katarina Z: тако је, аутор фотографије је особа која је „притисла дугме”, без обзира шта је на фотографији. Сходно томе, шта год да си фотографисала можеш убацити на Оставу. Наравно, уколико се на фотографији не налази само и искључиво туђе дело. Дакле, не можеш објавити фотографију слике из рецимо неке галерије чија ауторска права нису истекла (тј. није прошло 70 година од смрти аутора који је насликао то дело). Све остало (грађевине, улице, јавне догађаје) можеш слободно објављивати. --Miljan Simonović (разговор) 18:13, 22. август 2019. (CEST)
@Miljan Simonović: Разумем. Хвала још једном на одговору. --Katarina Z (разговор) 18:21, 22. август 2019. (CEST)

Stare slike u novim knjigama[уреди | уреди извор]

Jel zna neko da li je moguće koristiti stare slike, čiji je vek prebacio 70 godina, dakle u javnom su vlasništvu, ali koje su objavljene u knjigama i radovima koji nisu toliko stari, tj. ako baš teramo mak na konac, sami radovi su pod autorskim pravom. Dakle, da li je moguće „izvući” samo sliku iz takvog rada ili samim tim što je slobodna slika u radu sa autorskim pravom, i ona je pod autorskim pravom?

Evo, pingujem pravnike @Wikiwind: i @Жељко Тодоровић: ako imaju ideju. Ostali koji znaju nek se slobodno uključe. --ANTI_PRO (разговор) 17:26, 18. октобар 2019. (CEST)

Ова слика је у јавном власништву
...али ова није
Моје мишљење је да ако су слике сигурно у јавном власништву, онда се могу користити без обзира гдје су објављене под претпоставком да се ради о идентичној копији слободне слике. Овде не би спадале, рецимо, монтаже више слободних слика које као цјелина садрже неке нове експресивне елементе и слично. Погледај објашњење на Остави у одјељку о лиценцирању прве слике.— WR 21:51, 19. октобар 2019. (CEST)
Као што рече Винд, ако је фотографији истекло ауторско право, она је у јавном власништву, без обзира где се налази. Чак и ако је она део неког другог дела (за које и даље постоје ауторска права), она је јавно власништво. Наравно, ако је фотографија у јавном власништву део колажа или неког другог дела и не може се екстрактовати из њега, онда се не може користити. Али ако је то само фотка на некој страници неке књиге, онда без проблема можеш скенирати ту страницу (кроповати лепо да се не виде делови књиге, који нису у јавном власништву) и потом ставити на Оставу. --Miljan Simonović (разговор) 13:11, 20. октобар 2019. (CEST)

Odlično. Sve ste objasnili :) Na zadovoljstvo xD --ANTI_PRO (разговор) 18:44, 20. октобар 2019. (CEST)

Вики остава[уреди | уреди извор]

Поздрав, да ли би неко могао да ми каже да ли је ова датотека, коју сам поставио на остави добро лиценцирана. Ради се о цртежима преузетим из књиге Хероине Југославије. Треба ми информација да би знао да ли да качим и остале слике. Хвала унапред на одговору. --Pinki (разговор) 15:01, 5. децембар 2019. (CET)

Зденко Свирчић је аутор чега? Књиге и/или цртежа? Ако је он аутор цртежа, онда датотека није за Оставу, пошто није у јавном власништву. --Miljan Simonović (разговор) 19:01, 5. децембар 2019. (CET)

Лиценца[уреди | уреди извор]

Хвала на разјашњењу. Како сада могу да лиценцирам те три фотографије?Српски родољуб (разговор) 12:45, 7. јул 2020. (CEST)

Слике са Фејсбук групе/Гугл слика[уреди | уреди извор]

Поздрав свима,

Каква су ауторска права што се тиче слика које се постављају на некој групи?

Ево нпр. група Историја екс-ју фудбала има фантастичне слике и доста од тих слика могу да се поставе овде на Википедији па сам хтео да питам шта би могло да се уради поводом тога. Да ли можда треба да се пише писмо админу те групе да се добије дозвола ?

Исто питање је за слике са Гугла које се могу наћи ? Каква је лиценца поводом тога ?

Хвала унапред на свакој помоћи


¤¤¤ Бојан Цвјетковић ¤¤¤ (разговор) 05:45, 17. јул 2020. (CEST)

@BoCode: поздрав. То зависи од слике до слике, нема везе што су све у једној групи на фејсбуку. Админ вероватно нема никакве везе са тим сликама и потенцијално и сам крши ауторска права постављајући слике тамо. Аутор фотографије је особа која је ту фотографију креирала и то је особа која треба да да дозволу како би фотографија могла да се нађе овде на Википедији. Друга опција је ако је аутор преминуо пре више од 70 година — у том случају су све његове фотографије у јавном власништву и могу се без проблема користити на Википедији.
Иста је прича и за велику већину фотографија које се могу пронаћи било где на интернету. Поздрав, Миљан Симоновић (разговор) 08:42, 17. јул 2020. (CEST)
@Miljan Simonović:Хвала ти на одговору! Занимају ме сада две ствари ; 1. Да ли администратор те групе одговара за све слике ако ми одговори позитивно на писмо ? 2. Које писмо се конкретно шаље ? -----¤¤¤ Бојан Цвјетковић ¤¤¤ (разговор) 20:02, 17. јул 2020. (CEST)
Кажем, опет, администратор вероватно нема никакве везе са тим фотографијама. Најлакше би било на примеру објаснити. Рецимо ова фотографија. Из описа се види да је настала 1959. године, што доводи до закључка да она сигурно није у јавном власништву (чак и да је аутор фотографије преминуо исте године када је направио фотографију, није прошло 70 година од његове смрти) и не може се без ограничења користити. Ако је аутор жив, он се може контактирати и од њега тражити дозвола за коришћење (ово је пример како дозвола треба да изгледа; дакле, ступити (на било који начин) у контакт са аутором, испитати да ли он(а) жели да ослободи фотографију и, уколико да, треба да пошаље овакву дозволу на имејл адресу која је назначена у претходно линкованом упутству). Ако је аутор преминуо, онда фотографија нажалост не може да се искористи докле год не постане јавно власништво. Овде је највећи проблем што није наведено ко је аутор, тако да то додатно отежава процес.
Све у свему, ако за неке фотографије успеш да нађеш име аутора, прво видиш да ли је жив:
  1. ако није, фотографију можеш убацити једино ако је прошло више од 70 година од смрти;
  2. ако јесте, контактираш га и видиш да ли је вољан да да дозволу. --Миљан Симоновић (разговор) 12:01, 18. јул 2020. (CEST)

Slika[уреди | уреди извор]

Želim da promenim sliku na stranici Ivana Peters Teoodoraaa10 (разговор) 13:00, 12. новембар 2020. (CET)

Поштена употреба у шаблонима[уреди | уреди извор]

Грб СПЦ — Датотека:Coat of arms of Serbian Orthodox Church.png — означен је под поштеном употребом што значи да се може користити у једном чланку или ако лабавије посматрамо у њих још неколико. Међутим, видим да је стављен у Шаблон:Епископи СПЦ и тиме се посредно протеже на недозвољен број чланака. На који начин посматрати датотеку поштене употребе у шаблону, као техничку ствар да је то заправо једна страница или визуелно да су у питању десетине страница? — Жељко Тодоровић (разговор) 13:32, 27. новембар 2020. (CET) с. р.

Посматра се употребом „Шта води овдје”, плус под поштеном употребом не дозвољава се употреба слике у украсне сврхе. Дакле, избацити из шаблона. – Srđan (разговор) 15:40, 27. новембар 2020. (CET)
Дап, слажем се. Ово је кршење поштене употребе, па би требало избацити слику. — Аца💬❤️️ 18:01, 27. новембар 2020. (CET)
У реду, уклонио сам. — Жељко Тодоровић (разговор) 14:25, 28. новембар 2020. (CET) с. р.