Регистарске ознаке у Данској

С Википедије, слободне енциклопедије

Регистрационе таблице возила у Данској обично имају два слова и пет цифара и издају их власти. Таблице се могу набавити у овлашћеним продавницама или званичним регистрационим центрима. Комбинација је једноставно серијска и нема везе са географском локацијом, али цифре имају серију бројева на основу типа возила. [1] [2]

Данске регистарске таблице не прате власника или возило; када се аутомобил прода, таблице се предају и нови власник мора поднети захтев за нове таблице.

ЕУ таблице[уреди | уреди извор]

Нови дизајн са ЕУ пругом се очекивао 2008. године, али је након тога одложен за 12. октобар 2009. Ово чини Данску потенцијално последњом државом Евроске Уније која је усвојила европске таблице. Европска плава подлога је тренутно опциона. [3] У припреми за нови дизајн, фонт таблице је мало згуснут на неким новим таблицама издатим након средине 2008. године. Од 2009. године купци аутомобила могли су да бирају таблицу са или без плаве подлоге. [4]

Ако возило регистровано у Данској нема таблицу са плавом подлогом, онда мора бити опремљено одобреним овалним знаком DK када се вози у иностранству. Слова морају бити 80 мм по висини, растојање између њих треба да буде 10 мм, и без рекламирања. [5]

Забуна са норвешким таблицама[уреди | уреди извор]

1971. Норвешке таблице су садржале два слова и пет цифри, као и Данске таблице. У почетку је постојао неформални систем избегавања исте шифре за норвешки и дански аутомобил, у којем је неке комбинације слова користила Норвешка, а неке Данска. Норвешка која има географске кодове користила је већи број комбинација слова од Данске. Касније се од тога одустало, због већег броја возила, па сада норвешки и дански аутомобил могу имати исти регистарски код, иако сада имају националне плаве подлоге.

Пре 2012. и после 2012. године[уреди | уреди извор]

На комбинацији бројева може се видети тип возила пре 2012. године. Нумерација након 2012. је потпуно насумична како би се омогућило више комбинација. Слова немају никаквог значаја и насумична су. Не може се више одредити тип возила из прве две цифре после 2012. године.

Врсте[уреди | уреди извор]

Тип Изглед
Приватна употреба
Сива трака на доњој слици представља сигурносни холограм постављен на све нове плоче. Регистрациона такса: До 150% вредности аутомобила.
Комерцијалну употребу
Порез на регистрацију: само нормална стопа ПДВ-а. Задња седишта нису дозвољена.
"Папагај-тањир"



</br> "Папегøје-пладе"
Комерцијална возила која се могу користити и приватно (ово да би се осигурало да нико не користи комбије са пореским олакшицама (жуте таблице) за личну употребу). Порез на регистрацију: око 50% вредности аутомобила. Задња седишта нису дозвољена.
Дипломатска употреба Плаве таблице са белим текстом. Исти формат као и (стари) формат за приватна возила. Дипломатске таблице увек користе бројеве "76" и "77" и деле се на дипломатске таблице и међународне организације, попут УН. ЕУ трака и холограм сада на свим новим плочама.
Историјски </img> Црна позадина, бели текст. [6]
Оружане снаге </img> (од врха надоле): војска, морнарица, ваздухопловство и новији симбол заједнички за све три гране.
Краљевски Краљичин лични аутомобил који се користи за званичне прилике има само краљевску круну на белој позадини.
ДЕМА -
"Фиксна" привремена плоча За специјалну употребу произвођача возила, увозника, дистрибутера или сервисера [7]
Плоча за привремени извоз Састоји се од црвеног поља које показује годину важења и пет цифара
Ванити платес
Ове таблице коштају 9.180 ДКК по комплету од 2021. и морају се обнављати сваких осам година по цени од 8.000 ДКК. Таблице се могу преносити са једног возила на друго. Ово није могуће за стандардне плоче. 26 Римска слова, бројеви и данска слова Ӕ, Ø и А могу се користити у комбинацији. Комбинација не може бити у истом формату као стандардне плоче. ЕУ трака се може изабрати опционо.
Хитна помоћ и ватрогасна возила
Ове плоче користе ознаке локалне ватрогасне бригаде између серијала; ова инсигнија често садржи верзију локалног грба

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „skat.dk”. Архивирано из оригинала 01. 08. 2014. г. Приступљено 10. 04. 2023. 
  2. ^ „skat.dk”. Архивирано из оригинала 2011-07-16. г. Приступљено 2009-10-19. 
  3. ^ Page from the Danish EU Information Centre Архивирано на сајту Wayback Machine (5. новембар 2014) (језик: дански)
  4. ^ The Copenhagen post - 2 July 2009
  5. ^ „fdm.dk”. Архивирано из оригинала 2013-10-29. г. Приступљено 2013-07-21. 
  6. ^ Style used before 1976. For historical/antique vehicles, available upon special request. Plates representing 1950-1958 use only one prefix letter, with the letter corresponding to a Danish city or county (amt)
  7. ^ „PLADER PÅ PRØVE” (на језику: дански). Приступљено 12. 10. 2012.