Редитељ

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Редитељ (десно), објашњава камерману своју идеју за сцену коју ће ускоро снимити.

Редитељ или режисер је уметничко, ауторско занимање у областима извођачке уметности, филм, позориште, радио и телевизија. Редитељ је особа која на ауторски начин води, усмерава, координише, контролише процесе назване претпродукција (припреме), продукција (реализација, извођење) и постпродукција (склапање, уређивање, монтажа) аудио-визуелног или сценског дела.

Редитељ координише рад уметничког дела, те глумцима даје упутства о жељеном начину глуме у појединим сценама, као и осталим ауторима или шефовима сектора о нпр. начину осветљавања и снимања, стилу и врсти музике и уопште карактеру аудио ”слике”... Редитељ такође може, и најчешће учествује у процесима бирања глумаца за улоге, уређивању или замени појединих делова сценарија, те уређивању - монтажи радиофонског, телевизијског дела или филма за његову коначну верзију. Различити редитељи у складу са својим карактером, ауторским стилом и договором са продуцентом учествују потпуно, делимично или не учуствују у потпуности, у одређеним аспектима стварања дела.

У већим филмским продукцијама дешава се да редитељ мање важне сцене препушта помоћној екипи и другом редитељу.

Позоришни редитељ је особа која идејно и организацијски поставља позоришни комад на сцену. Такође учествује у осмишљавању сценског аранжмана представа, те је одговоран за све аспекте сценског чина и рад са глумцима.

Радијски редитељ се назива радиофонски редитељ. Заједно са глумцима, музичким сарадницима, стручњацима за звучне ефекте и тон-мајсторима ствара „звучну слику“ радио-драме.

У случају да се ради о живом телевизијском програму, за редитеља се користи и термин реализатор. Тај термин означава и мањи ауторски утицај редитеља на дело. Редитељ као реализатор мање ауторски креира а више бележи шта се дешава.

Види још[уреди]