Редитељ

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Режисер)
Редитељ (десно), објашњава камерману своју идеју за сцену коју ће ускоро снимити.

Редитељ или режисер је уметничко, ауторско занимање у областима извођачке уметности, филм, позориште, радио и телевизија. Редитељ је особа која на ауторски начин води, усмерава, координише, контролише процесе назване претпродукција (припреме), продукција (реализација, извођење) и постпродукција (склапање, уређивање, монтажа) аудио-визуелног или сценског дела.[1]

Редитељ координише рад уметничког дела, те глумцима даје упутства о жељеном начину глуме у појединим сценама, као и осталим ауторима или шефовима сектора о нпр. начину осветљавања и снимања, стилу и врсти музике и уопште карактеру аудио ”слике”... Редитељ такође може, и најчешће учествује у процесима бирања глумаца за улоге, уређивању или замени појединих делова сценарија, те уређивању - монтажи радиофонског, телевизијског дела или филма за његову коначну верзију. Различити редитељи у складу са својим карактером, ауторским стилом и договором са продуцентом учествују потпуно, делимично или не учествују у потпуности, у одређеним аспектима стварања дела.

У већим филмским продукцијама дешава се да редитељ мање важне сцене препушта помоћној екипи и другом редитељу.

Позоришни редитељ је особа која идејно и организацијски поставља позоришни комад на сцену. Такође учествује у осмишљавању сценског аранжмана представа, те је одговоран за све аспекте сценског чина и рад са глумцима.

Радијски редитељ се назива радиофонски редитељ. Заједно са глумцима, музичким сарадницима, стручњацима за звучне ефекте и тон-мајсторима ствара „звучну слику“ радио-драме.

У случају да се ради о живом телевизијском програму, за редитеља се користи и термин реализатор. Тај термин означава и мањи ауторски утицај редитеља на дело. Редитељ као реализатор мање ауторски креира а више бележи шта се дешава.

Према закону Европске уније, редитељ је аутор филма,[2] што није правило у многим светским кинематографијама.

Редитељ филма даје смер ка глумци и екипи и ствара свеукупну визију кроз коју се филм на крају реализује или примећује. Директори морају бити у могућности да посредују разлике у креативним визијама и остају унутар буџета.

Много је путева до постајања филмског режисера. Неки филмски режисери започели су као сценаристи, кинематографи, продуценти, монтажери филма или глумци. Остали филмски редитељи похађали су филмску школу. Директори користе различите приступе. Неки дају општи план и допусте глумцима да импровизују дијалог, док други контролишу сваки аспект и захтевају да глумци и екипа тачно следе упутства. Неки режисери такође пишу властите сценарије или сарађују на сценаријима са дугогодишњим писањем партнера. Неки режисери уређују или се појављују у својим филмовима, или компонују музичку партитуру за своје филмове.[3]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „režija | Hrvatska enciklopedija”. www.enciklopedija.hr. Приступљено 18. 7. 2019. 
  2. ^ „Director (fim, television, radio, or stage)”. Government of Western Australia Department of Training and Workforce Development. Архивирано из оригинала 09. 05. 2013. г. Приступљено 3. 3. 2013. 
  3. ^ „TV or film director”. National Careers Service. United Kingdom: British Government. април 2017. Архивирано из оригинала 30. 07. 2017. г. Приступљено 10. 5. 2017. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]