Редитељ

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Режисер)
Иди на навигацију Иди на претрагу
Редитељ (десно), објашњава камерману своју идеју за сцену коју ће ускоро снимити.

Редитељ или режисер је уметничко, ауторско занимање у областима извођачке уметности, филм, позориште, радио и телевизија. Редитељ је особа која на ауторски начин води, усмерава, координише, контролише процесе назване претпродукција (припреме), продукција (реализација, извођење) и постпродукција (склапање, уређивање, монтажа) аудио-визуелног или сценског дела.[1]

Редитељ координише рад уметничког дела, те глумцима даје упутства о жељеном начину глуме у појединим сценама, као и осталим ауторима или шефовима сектора о нпр. начину осветљавања и снимања, стилу и врсти музике и уопште карактеру аудио ”слике”... Редитељ такође може, и најчешће учествује у процесима бирања глумаца за улоге, уређивању или замени појединих делова сценарија, те уређивању - монтажи радиофонског, телевизијског дела или филма за његову коначну верзију. Различити редитељи у складу са својим карактером, ауторским стилом и договором са продуцентом учествују потпуно, делимично или не учуствују у потпуности, у одређеним аспектима стварања дела.

У већим филмским продукцијама дешава се да редитељ мање важне сцене препушта помоћној екипи и другом редитељу.

Позоришни редитељ је особа која идејно и организацијски поставља позоришни комад на сцену. Такође учествује у осмишљавању сценског аранжмана представа, те је одговоран за све аспекте сценског чина и рад са глумцима.

Радијски редитељ се назива радиофонски редитељ. Заједно са глумцима, музичким сарадницима, стручњацима за звучне ефекте и тон-мајсторима ствара „звучну слику“ радио-драме.

У случају да се ради о живом телевизијском програму, за редитеља се користи и термин реализатор. Тај термин означава и мањи ауторски утицај редитеља на дело. Редитељ као реализатор мање ауторски креира а више бележи шта се дешава.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. ^ „režija | Hrvatska enciklopedija”. www.enciklopedija.hr. Приступљено 2019-07-18.