Ретензија

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Retenzija je prostor koji služi za akumulisanje ili izlivanje vode prilikom prevelikog dotoka.

Retenzija je vodoprivredni objekat, sa opremom, za izravnanje količina vode u kanalizacionoj mreži.[1] To je deo bilo kišne bilo fekalne kanalizacije i predstavlja rezervoar, po pravilu podzemni, za prihvat eventualno i tretman vode, često sa prepumpavanjem vode dalje.

Retenzija je i deo postrojenja za pripremu vode za piće[2]

Retenzija je i manja akumulacije duž vodotoka u koju se u slučaju poplava voda namenski pušta da bi se sprečilo rušenje nasipa zbog prelivanja i da bi se na nizvodnom području smanjio vrh poplavnog talasa. Upuštanje vode u retenzije ne dešava svake godine, već u proseku jednom u nekoliko godina a u međuvremenu se to zemljište koristi u poljoprivredne svrhe. Retenzije, koje se formiraju na poljoprivrednim površinama sa manje vrednim kulturama i gde nema skupih objekata, mogu da se povežu u sistem, kojim se upravlja po unapred proverenom scenariju da bi se poplavni talas u sveo na prihvatljivu meru, što predstavlja jednu od aktivnih mera odbrane od poplava.

Izvori[уреди]

Reference[уреди]

  1. ^ Vodoprivredni informacioni sisrem Republike Srbije, Rečnik termina http://vis.srbijavode.rs/recnik/Na_slovo.aspx?slovo=R Архивирано на сајту Wayback Machine (мај 21, 2015) (на језику: енглески)
  2. ^ Sajt preduzeća za projektovanje inženjering i proizvodnju opreme za tretman voda http://www.ekolog.co.rs/delatnost/voda-za-pice.html