Рик и Морти

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Лого Рик и Морти

Рик и Морти (енгл. Rick and Morty) је амерички научнофантастични ситком за одрасле који су креирали Џастин Ројланд и Ден Хармон за амерички кабловски канал Адалт Свим (енгл. Adult Swim). Серија прати невоље Рика, научника алкохоличара, и његовог подводљивог унука Мортија, који деле своје време између породичног живота и интердимензионалних путовања. Ројланд даје гласове истоименим ликовима, док у серији играју и таленти попут Криса Парнела, Спенсер Грамера и Саре Чок. Серија потиче од анимиране пародије филма Повратак у будућност, коју је Ројланд направио за филмски фестивал „Канал 101” (енгл. Channel 101). Серија је премијерно приказана 2. децембра 2013. године и наишла је на позитивне критике.[1] Трећа сезона је тренутно у продукцији.[2]

Радња серије[уреди]

Рик је научник који се уселио у породицу своје ћерке, ветеринарке Бет. Он већину свог времена проводи правећи high-tech изуме и водећи свог младог унука Мортија (а касније и своју унуку Самер) на опасне и необичне авантуре кроз космос и алтернативне универзуме. Поред Мортијевог, већ нестабилног породичног живота, ови догађаји изазивају код њега додатни стрес код куће и у школи.Са изузетком прве епизоде, свака епизода се завршава са додатним сценама.Рик и Морти спадају у жанр свемирског хорора.

Ликови[уреди]

Рик Санчез (глас даје Џастин Ројланд[3]) – ексцентричан алкохоличар и луди научник, који је Бетин отац и деда по мајци Мортију и Самер. Његове неодговорне тенденције наводе Џерија да се брине о безбедности свог сина Мортија. Рикове реакције на Мортијеве свакодневне захтеве и захтеве других чланова породице сугеришу да он себе сматра супериорним у односу на остале, али има неколико ситуација током серије у којима он показује своју усамљену страну.Неортодоксни карактер који гледа своје време као вредно. Води се као Рик из Димензије Ц-137.

Мортимер „Морти“ Смит (глас даје Џастин Ројланд)– Риков добродушан, али лако забринут четрнаестогодишњи унук, често бива увучен у Рикове пустоловине. Неретко невољан да следи Рикове планове, деси се да буде истраумиран његовим необичним и морално дискутабилним методама за решавање проблема. Рик зове Мортија из Димензије Ц-137 „нај-Морти Мортијем“ због његове храбрости која скоро сваком другом Мортију фали јер су они у суштини импровизовани уређаји за скривање можданих таласа других Рикова.

Бет Смит (глас даје Сара Чок) – Рикова ћерка, мајка Мортија и Самер и Џеријева жена. Она је срчани хирург за коње. Приземна и самопоуздана, бори се са егом свог мужа који успева, упркос свом доказаном медиокритету. Неколико епизода приказује Бетино дубоко незадовољство сопственим животом, које потиче из њеног уверења да се „скрасила“ у браку, породици и на послу. Хтела је да постане „прави“ хирург, али је затруднела са Самер са седамнаест година.Она је најпоузданији лик у свом домаћинству, али и показује особине себичности, хумора и интелигенције.

Џери Смит (глас даје Крис Парнел) – несигуран отац Мортија и Самер, Бетин муж и Риков зет, који се строго противи Риковом утицају на Мортија. Џеријев брак је понекад угрожен реакцијама његове жене на његов лош однос са Риком. Џери је радио за малу рекламну агенцију док га нису отпустили због нестручности. Епизода „Ноћ Мортијевог бекства“ (енгл. “Mortynight run“) открива да је један од Рикова, свестан да ниједан Џери не може да преживи ван Земље, направио вртић где сваког Џерија остављају његов Рик и Морти током авантура покуша ли да им се придружи.

Самер Смит (глас даје Спенсер Грамер) – Мортијева седамнаестогодишња старија сестра, конвенционалнија и често површна тинејџерка, опседнута је било чиме што би побољшало њен статус међу вршњацима. Самер је веома слична својој мајци, јер је често веома паметна и смешна, али је много више несебична. Она повремено исказује љубомору што Морти прати Рика на његовим међудимензионалним авантурама. У другој сезони, Самер чешће иде са Риком и Мортијем у пустоловине и понекад се чак покаже компетентнијом од Мортија.

У другим медијима[уреди]

У популарној култури[уреди]

Епизода Симпсонових из 2015, „Матлетичарев подвиг“ (енгл. “Mathlete's feat“) почела је сложеним кауч гегом (енгл. couch gag) у ком се појављују Рик и Морти. Мет Гренинг га је описао као „вероватно најамбициознији и најдужи кауч гег до сада“[4].

Стрипови[уреди]

На Њујоршком скупу фанова стрипова, графичких романа, видео игрица, филмова, итд. из 2014 (енгл. New York Comic Con 2014), главни уредник Они Преса, Џејмс Лукас Џоунс, најавио је да ће стрип адаптација Рик и Морти изаћи почетком 2015. Првог априла 2015. године, серија је дебитовала са првим месечним бројем, који је назван „БАМ!“. Серију је креирао Зек Горман, а илустровао ЦЈ Кенон. Уметник Том Фаулер је написао вишеепизодну причу која је почела марта 2016. године.

Дота 2 анаунсер пек (енгл. announcer pack)[уреди]

Дана 10. августа 2015. године изашао је анаунсер пек на тему Рик и Мортија за масовну компететивну онлајн мултиплејер видео игру Дота 2[5]. Могу га купити играчи, а гласове Дифолт анаунсера и Мега-Килс спикера замењују ликови из Рик и Мортија којима глас даје Џастин Ројланд.

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]