Роберт Нормандијски

Из Википедије, слободне енциклопедије
Роберт Нормандијски
Robert normandie.jpg
Роберт Нормандијски
Датум рођења cca1051.
Место рођења Војводство Нормандија
Датум смрти 3. фебруар 1134. (82/83. год.)
Место смрти Кардиф
Династија House of Normandy
Отац Вилијам I Освајач
Мајка Матилда Фландријска
Супружник Sybilla of Conversano
Потомство William Clito
Претходник Вилијам I Освајач
Наследник Хенри I

Роберт II Нормандијски (франц. Robert Courteheuse; cca1051.3. фебруар 1134) био је војвода Нормандије (1087—1106) и један од најзначајнијих учесника Првог крсташког похода.

Лик[уреди]

По своме пореклу, Роберт Нормандијски је, свакако, био најближи владарским породицама јер му је отац био Вилијам Освајач - краљ Енглеске, а мајка Матилда Фландријска. У бити веома религиозан човек, одмах је прихватио позив папе Урбана. Његови разлози за полазак у рат били су искрено верски, а не ради стицања славе или имања. Са оцем није био у добрим односима јер је овај фаворизовао млађег сина Виљема Руфуса толико да га је пред смрт (1087. године) именовао за наследника на енглеском престолу. Роберт Нормандијски је са братом Виљемом био у сталним сукобима што ће касније довести до његове смрти.

У крсташки поход, Роберт Нормандијски је кренуо са Стефаном од Блоа, Игом од Вермандоа и Робертом Фландријским.

Први крсташки рат[уреди]

Роберт Нормандијски је учествовао у свим биткама Првог крсташког рата. Командовао је армијом која је притекла у помоћ Боемунду након што су их муслимани предвођени султаном Арсланом опколили код Дорилеја, заједно са Готфридом Бујонским, Робертом од Фландрије и Игом од Вермандоа. Учествовао је и у опсади Никеје, Антиохије, опсади Марата и Арке и опсади Јерусалима. Након ослобађања Јерусалима и формирања Јерусалимске краљевине, заједно са Робертом Фландријским вратио се у Европу. За њима је пошла већина крсташа. Учествовао је и у бици код Ашкалона, последњој бици Првог крсташког рата. `

Смрт[уреди]

Робертова гробница
Роберт Нормандијски у заточеништву

Роберт Нормандијски је најдуже поживео од крсташких вођа. Након крсташког похода остао је неактиван до краја живота. Умро је 1134. године у заточеништву од стране енглеског краља Хенрија I.

Види још[уреди]

Извори[уреди]

  • Историја крсташких ратова - р Жељко Фајрић (57, 76, 126, 153)