Ролетна

С Википедије, слободне енциклопедије
Различити типови ролетне

Ролетна је предмет који служи за покривање прозора. Постоје више различитих типова ролетни и имају најчешћу сврху замрачивања просторије на којој је прозор или заштита од временских непогода.

Врсте[уреди | уреди извор]

Постоје више раличитих врста ролетни:

  • Дрвени капаци су врста ролетни који се отварају на идентичан начин као и прозор. Једино што се не отварају унутар просторије они се отварају ван.
  • Ролетна која се пакује и замотава у кутији изнад прозора се обично прави од специјалне врсте пластике, а ређе и од дрвета [1]. Такође у новије време се праве и од алуминијума[2]. Систем за дизање и спуштање ролетне се налази унутар просторије поред прозора. Обично је механизам ручни са траком која се вуче и тиме окреће вратило око којег се замотава ролетна. У новије време ови механизми могу да буду аутоматски са електро-мотором који покреће механизам.
  • Текстилне ролетне се обично праве од неке врсте штофа или платна. Слично са претходном ролетном има вратило око којег се мота и повлачи се класичним повлачењем врпце које се налази на дну платна. Скупљање омогућује контра опруга која се налази на вратилу.
  • Венецијанери су најновији вид ролетне. Оне се за разлику од претходних врста налазе са унутрашње стране прозора. Поред спуштања и подизања венецијанери омогућују и ротирање капака и тиме остварују регулацију светлости унутар просторије.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ ALUROLL - tipovi roletni
  2. ^ „Roletne”. Архивирано из оригинала 25. 05. 2013. г. Приступљено 15. 09. 2013.  Текст „ Kvalitetne aluminijumske i PVC roletne ” игнорисан (помоћ); Текст „ Rolotrend roletne ” игнорисан (помоћ)