Ромил Римски

С Википедије, слободне енциклопедије
Ромил Римски
Лични подаци
Датум рођења1. век
Датум смрти1. век

Ромил Римски (стгрч. Ρωμυλος Ρωμυλος; † око 117) - ранохришћански мученик.[1]

Према Синаксару Цариградске цркве, Ромил је био на високом положају на двору римског цара Трајана, био је Цезаров препозит. У почетку је Ромил био мучитељ хришћана. Трајан је послао Ромила у Галију да примора римску војску да обожава паганске богове. Хришћански војници одбили су да изврше царево наређење да принесу жртву идолима. Због тога је цар послао 11.000 хришћанских ратника у прогонство у Јерменију надајући се да ће их то приморати да се одрекну Христа и принесу жртве идолима, те ће се поново вратити своме војничком звању и добити раније почасти војничке.[2] Тада је Ромил, као први межу њима, изашао пред цара и укорио га због безбожништва и због тог неразумног поступка, јер у рату сам уништава своју војску. При томе је Ромил признао да је и сам хришћанин, и да је готов умрети за име Исуса Христа.Трајан се силно разгневио на светог Ромила и наредио да га непоштедно туку и осудио га на смрт одсецањем главе. Остали војници хришћани који су послати у Јерменију, такође су погубљени на разне начине: десет хиљада њих су распети на крст у пустињи око горе Арарата у Јерменији; а остали су убијени другим мукама.[3]

У Синаксару Цариградске цркве Ромила и Евдоксија су описане у једном поглављу, али се наводи да су живели у различито време.

Минологија Василија II садржи комбиновану легенду о светитељима који су живели у различитим вековима: Ромилу, кога је у 2. веку убио Трајан; и Евдоксија које је у 4. веку убио Диоклецијан. До збрке живота вероватно је дошло због подударности дана њиховог сећања. У Минологији Василија II налази се лик Ромила заједно са Евдоксијем.[4]

Православна црква прославља светог Ромила 19.(6.) септембра.[5]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Мученик Ромил + Православный Церковный календарь”. days.pravoslavie.ru. Приступљено 2024-01-12. 
  2. ^ „Спомен чудеса Св. Архангела Михаила; Св. муч. Ромил и 11000 војника; Св. Евдоксије; Преп. Давид – Vaznesenjska crkva” (на језику: енглески). Приступљено 2024-01-24. 
  3. ^ „Martyr Romulus and with him many others”. www.oca.org. Приступљено 2024-01-12. 
  4. ^ „Свети мученици Ромил и једанаест хиљада војника”. Prijateljboziji.com (на језику: српски). Приступљено 2024-01-12. 
  5. ^ „6. 9/19.9. Спомен чудеса св. Архангела Михаила; Св. муч. Ромил и 11000 војника; Св. Евдоксије; Преп. Давид”. www.voanerges.rs. Приступљено 2024-01-12.