Савјет министара Краљевине Холандије

С Википедије, слободне енциклопедије

Савјет министара Краљевине Холандије (хол. Ministerraad van het Koninkrijk, Rijksministerraad) носилац је извршне власти у Краљевини Холандији која се састоји из четири конститутивне јединице (Холандија, Аруба, Курасао и Свети Мартин).

Састав[уреди | уреди извор]

Савјет министара Краљевине Холандије чине сви министри из Холандије и опуномоћени министри из три конститутивне јединице на Карибима (Аруба, Курасао и Свети Мартин). Предсједник Савјета министара Краљевине је министар-предсједник Холандије („премијер”).

Европска Холандија је доминантна међу конститутивним јединицама Краљевине Холандије те су стога и њени сви министри представљени у Савјету министара Краљевине. Са друге стране, три карипске земље су представљене тек са по једним опуномоћеним министром.

Дјелокруг[уреди | уреди извор]

Савјет министара Краљевине Холандије (хол. Rijksministerraad) различит је орган од Савјета министара Холандије (хол. Ministerraad) којег чине искључиво сви министри из Холандије на челу са министром-предсједником. Сходно томе се разликују и два уставна акта: Повеља Краљевине Холандије и Устав Холандије.[1] Међутим, будући да је континентална Холандија најмоћнија од четири конститутивне јединице које чине Краљевину Холандију онда се и ова два савјета министара често поистовјећују.

Савјет министара Краљевине Холандије се у правилу састаје једном мјесечно док се Савјет министара Холандије састаје једном седмично. Основне надлежности Савјета министара Краљевине су вођење спољних послова и одбране за три карипске конститутивне јединице (Аруба, Курасао и Свети Мартин). Остале надлежности су уређене Повељом Краљевине Холандије.[2][3]

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Government of the Netherlands: Constitution and Charter, Приступљено 7. 12. 2021.
  2. ^ Rijksoverheid: Werkwijze ministerraad, Приступљено 7. 12. 2021.
  3. ^ Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden, Приступљено 7. 12. 2021.