Свемирски брод Спокој

С Википедије, слободне енциклопедије
Свемирски брод Спокој
Филмски постер
РежијаЏос Видон
СценариоЏос Видон
ПродуцентБери Мендел
Главне улогеНејтан Филион
Гина Торес
Алан Тјудик
МузикаДејвид Њумен
Продуцентска
кућа
Universal Pictures
Barry Mendel Productions
Година2005.
Трајање119 минута
Језикенглески
Веб-сајтwww.serenitymovie.com
IMDb веза

Свемирски брод Спокој (енгл. Serenity) амерички је фим снимљен 2005. године у режији Џоса Видона.

Прича филма се наставља на и заокружује недовршену причу серије Свемирски брод Свитац, која је отказана након прве сезоне.[1]

Радња[уреди | уреди извор]

У далекој будућности, посада звјезданог брода Серенити, који тргује транспортом терета и међупланетарним шверцом, укрцава талентованог младог доктора Симона (Шон Махер) и његову сестру Ривер (Самер Глау), коју је Сајмон успео да спаси са врха из тајне владине лабораторије Алијансе. Ривер може да чита мисли, а она зна тајну која не би требало да буде објављена. Стога, стопама Сајмона и Ривер Алијанса шаље супер агента оперативца.

Капетан „Серенити“ Мал (Нејтан Филион), користећи способности Реке, спроводи пљачку касе плаћеника на далекој планети. Пљачка успева, али село изненада нападају Смртождери - немилосрдни свемирски канибали. Мел успева да спасе све чланове посаде, али Сајмон је љут што је Риверин живот био у опасности и жели да напусти брод са својом сестром.

Мел жели да спусти Сајмона и Ривер на најближу планету, али постаје сведок како девојка у бару космодрома, под утицајем кодног сигнала који је случајно видела на екрану монитора, изненада улази у транс и претвара се у борбена машина. Она насрће на госте у бару и само Сајмон, који на време изговори кодну фразу на руском: „Ово је за кокошке да се смеју!“, успева да је „угаси“. Мал враћа Сајмона и девојку на брод и покушава да дође до дна истине.

Постепено се испоставља да је кључ загонетке на планети Миранда, која из неког разлога недостаје на свим навигационим мапама. Још горе, планета се налази у истој области одакле долазе Смртождери. Посада Серенитија успева да стигне до планете и открива да се тамо налазе тела милиона њених преминулих становника. Из снимака које проналазе сазнају да је Алијанса спровела експерименте на планети како би контролисала људско понашање. Један од лекова (Пакион хидрохлорат, "пак"), прскан у вентилациони систем, потпуно је потиснуо не само агресивност, већ и вољу за животом код већине становништва Миранде - људи су умирали једноставно од неспремности да било шта, па чак и јести. Али на ≈10% популације, лек је имао ефекат супротан од очекиваног – уклонио је све етичке забране, потиснуо друштвене инстинкте и претворио људе у крвожедне предаторе – ждере.

Од тог тренутка, постаје задатак екипе Серенити да по сваку цену емитује информације о катастрофалним експериментима Алијансе на Миранди. Али оперативац је већ спреман да пресретне њихов брод, а на располагању има читаву флоту Алијансе у овом квадранту галаксије.

Тим Серенити успева да гурне бродове Алијансе против флоте Смртождера и, у бици која је уследила, сруши Серенити на планету близу предајника, али харпун испаљен са брода Смртождера убија пилота Воша (Алан Тудик). Док чланови тима задржавају смртождери који их јуре, Мал открива да је главни одашиљач сигнала уништен, а близу резервног, за који му је рекао робот-љубавник убијеног пријатеља, сустиже га оперативац Алијансе. Мал успева да имобилише оперативца и емитује запис о злочину Алијансе на Миранди целом космосу. Када снаге чланова посаде које се бране су на измаку, а муниција је скоро на измаку, Река већ сама постаје „борбена машина“, немилосрдно кољу велики одред Смртождера. Као резултат тога, Серенити тим успева да се избори са Смртождерима, након чега их специјалци Алијансе одводе у ринг. Међутим, оперативац наређује повлачење – након што је видео снимак трагедије Миранда, изгубио је веру у чистоту мотива Алијансе и сопствену исправност.

Посада Серенити сахрањује своје мртве пријатеље и, након што су обновили свој брод, кренула је. Оперативац, спашен од стране СВАТ-а, пушта Серенити у миру, штитећи његову посаду од Алијансе. Ривер постаје пилот брода уместо преминулог пилота Воша.

Улоге[уреди | уреди извор]

Глумац Улога
Нејтан Филион капетан Малколм "Мал" Рејнолдс
Џина Торес Зои Вошберн
Алан Тјудик Хобан "Вош" Вошберн
Морена Бакарин Инара Сера
Адам Болдвин Џејн Коб
Џул Стејт Кајли Фрај
Шон Мар др Сајмон Тем
Самер Глау Ривер Тем
Чуетел Еџиофор Оперативац
Сара Полсон доктор Керонер

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Staff, Looper (2016-08-08). „The real reason why Firefly was canceled”. Looper.com (на језику: енглески). Приступљено 2020-02-23. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]