Јуниверсал пикчерс

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Universal Pictures)
Universal Studios
Акционарско друштво, подружница NBCUniversal
Делатност кинематографска и видео производња
Основано 30. април 1912. Њујорк (као Universal Film Manufacturing Company), 8. јун 1912. (као Universal Pictures)
Седиште Универзал Сити, Калифорнија, САД
Сједињене Америчке Државе
Руководиоци
Рон Мејер (председник)
Производи филмови
Веб-сајт universalstudios.com

Јуниверсал пикчерс је огранак Ен-Би-Си Јуниверсал, један је од Великих шест филмских студија.

Основао га је Карл Лемле 1912. године. Један је од најстаријих америчких филмских студија који још увек постоји и у континуитету ради. Дана 11. маја 2004, контролни удео у компанији је продат Џенерал електрику. Као резултат спајања настао је велики конгломерат преименован у NBC Universal, док је део компаније који се бави филмском продукцијом задржао назив Universal Studios Inc.

Историја[уреди]

Компанију је основао Карл Лемле, емигрант немачко-јеврејског пореклом из Лаупхајма у Немачкој. Лемли се настанио у Висконсину, у градићу Ошкош где је имао продавницу одеће. Убрзо је одустао од тог посла и купио први никелодеон. Оснивање Едисоновог труста 1908. године, значило је да власници никелодеона морају да плаћају накнаде за филмове које је труст произвео. Последица овога је било велико незадовољство Лемлија и осталих власника никелодеона. Они су одлучили да почну са продукцијом сопствених филмова. У јуну 1911. Лемли је, са партнерима Ејбом и Џулијусом Стерном, основао компанију Yankee Film Company. Компанија је убзрзо укључена у Independent Moving Pictures Company. За разлику од Едисона, Лемли је на својим филмовима потписивао глумце који су у њима играли, што је привукло велики број глумаца. Може се рећи да је тиме значајно допринео стварању система филмске звезде.

Дана 30. априла 1912. у Њујорку је основана Universal Film Manufacturing Company. У јулу исте године Лемли је постао њен председник. Године 1925. компанија је променила име у Universal Pictures Company, Inc. Године 1915. Лемли је, на фарми у близини Холивуда, основао највећи филмски студио на свету, који се простирао на 93 хектара. Студио је био отворен за посетиоце, што је у то време било прилично неуобичајено. Студио се, углавном, бавио производњом јефтиних мелодрама и вестерна.

Двадесетих година, највећа филмска звезда студија био је Лон Чејни који се појављивао у скоро свим драмама снимљиним у том периоду. Најзначајнији филмови тог периода су Звонар Богородичине цркве, (1923) и Фантом из Опере, (1925) У овом периоду, Лемли је већину управљачких одлука поверио Ирвингу Талбергу. Талберг је био Лемлијев секретар који га је импресионирао својим предлозима како успешније водити студио. Међутим, Талберг је убрзо прешао у другу компанију — Metro-Goldwyn-Mayer, чији председник му је обећао већу плату. Без њега, Универзал је постао другоразредна компанија и то стање је трајало неколико деценија.

Године 1928. Лемли је урављање компанијом предао свом сину — Карлу Лемлију Млађем. Био је то поклон за младићево пунолетство. Тиме је само потврђен имиџ непотизма који је компаније и раније имала. Наводно, у једном тренутку је чак 70 Лемлијевих рођака било на платном списку. Међу њима је био и будући режисер Вилијам Вајлер.

Лемли млађи је наговорио оца да осавремене студио. Градио је биоскопе и почео да снима звучне филмове. Снимио је и неколико високобуџетних филмова, међу којима је најбитинији освајач Оскара за најбољи филм 1930. — На западу ништа ново.

Лого[уреди]

Први лого који је компанија имала је био у облику Земље на којој пише Universal Films са прстеном налик Сатурновом, на коме пише The Trans-Atlantic Film. Овај лого је седам пута модернизован (последњи пут 1997), али је главна идеја планете са прстеном задржана у свим верзијама.

Најзначајнији филмови[уреди]

1921—1930[уреди]

1931—1940.[уреди]

1941—1950.[уреди]

1951—1960.[уреди]

1961—1970.[уреди]

1971—1980.[уреди]

1981—1990.[уреди]

1991—2000.[уреди]

2001—2010.[уреди]

Спољашње везе[уреди]