Пређи на садржај

Светилиште св. Андрије у Тејшиду

С Википедије, слободне енциклопедије
Светилиште св. Андрије у Тејшиду.

Светилиште св. Андрије у Тејшиду (гал. Santuario de Santo André de Teixido; шп. Santuario de San Andrés de Teixido) капелица је апостола Андрије у засеоку Тејшидо на брежуљку с погледом на обалу Атлантског океана у Галицији у Шпанији. Светилиште је смјештено у засеоку Тејшидо на западним падинама рта Ортегал, 12 километара сјевероисточно од општинског мјеста Сеидеро. У капели у граниту, налази се реликвијарно попрсје св. Андрије.

То је важно мјесто ходочашћа и симболично мјесто галицијске културе. Главно ходочашће одржава се 8. септембра, иако током године постоје и друга ходочашћа попут онога 30. новембра, које је више литургијско.

Историја[уреди | уреди извор]

Његов најзначајнији умјетнички значај лежи у његову олтару. Сматра се да је ходочасништво на овом мјесту почело већ у гвоздено доба, иако је први запис о томе из 1391. године. Локална легенда каже да је један ходочасник нашао уточиште у Тејшиду, након што је претрпио бродолом недалеко од овога мјеста на Путу Светог Јакова у Сантијагу де Компостела. Такође о њему пише шпански бенедиктинац Марин Сармјенто у својој књизи "Путовање у Галицију" (1754—1755), након што га је посјетио.[1]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Álamo, Mateo del; Pérez de Urbel, Justo (1950). Viaje a Galicia de Fr. M. Sarmiento (1754-1755). Santiago de Compostela: Cuadernos de Estudios Gallegos, IEGPS. стр. 55—56.