Свећица

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Различите величине свећица

Свећица је мали електрични уређај, који струју високог напона, произведену у систему за паљење, претвара у електричну варницу и на тај начин врши паљење смеше горива и ваздуха.

Задатак свећице је да код ото мотора енергију паљења спроведе до простора за сагоревање и помоћу електричне варнице иницира паљење радне смеше под великим притиском. Подешена је да заједно са осталим компонентама обезбеди сигуран хладан старт мотора, сигуран и неометан рад мотора током читавог века трајања и да током дужег рада на подручју високих обртаја не дође до прегревања.

Свећица се користи код свих ото мотора, без обзира да ли се ради о двотактним или четворотактним моторима, на путничким или теретним возилима. Користи се и на мотоциклима, чамцима, бродовима, пољопривредним и грађевинским машинама, алатима на моторни погон и друго. Највише се уграђују у путничка возила, чији мотори имају више цилиндара. Мање се користе код теретних возила јер се у Европи за теретна возила углавном користе дизел мотори.

Види још[уреди]

Литература[уреди]

  • Дураковић, Љутвија (2005). Мотори са унутрашњим сагоревањем (на језику: (језик: српски)). Београд. стр. 232. ISBN 978-86-17-12108-0.. 
  • Декањ, Јожеф (2005). Електрични систем паљења и убризгавања (на језику: (језик: српски)). Београд. стр. 416. ISBN 978-86-17-12802-7.. 

Спољашње везе[уреди]