Севастијан Пошехонски

С Википедије, слободне енциклопедије
Севастијан Пошехонски
Лични подаци
Датум смрти1492.
Световни подаци
Празник18.(31) децембар

Севастијан Сохотски, или Севастијан Пошехонски († 1492) - преподобни Руске православне цркве, игуман Преображенског манастира на реци Сохоти.

О његовом детињству и световном животу нису сачувани готово никакви подаци, а остали биографски подаци о њему су веома оскудни и фрагментарни; познато је само да је Севастијан живео у 15. веку, према народном предању, још у младости је осетио склоност ка подвижничком животу и ступио у један од тада бројних манастира, где је подлегао разним послушањима, монашки постриг и био рукоположен за јерођакона а касније и за јеромонаха[1].

Незадовољан „монашким подвизима“ унутар зидина манастира, отац Севастијан се повукао у густе пошехонске шуме дуж реке Сохоти и тамо подигао храм у име Преображења Господњег. Убрзо је откривена његова монашка самоћа, почели су да долазе и други монаси и насељавају се код њега, а под његовом управом формиран је манастир.

Живећи у трошној и скученој колиби, Севастијан је све своје време проводио у молитви, посту и труду: носећи воду, цепајући дрва, млевећи жито, помажући онима који пеку хлеб, пређући вуну, ткајући ужад и сл. Овде је Севастијан живео до своје смрти 1492. године. Мошти светитеља сахрањене су у тајности у манастиру који је основао, а који је укинут 1764. године; На месту манастира 1885. године отворена је православна женска заједница, која је 1889. године прерасла у Преображенски севастијански манастир.

Успомена на Светог Севастијана празнује се 18. децембра[2] и у Сабору Ростовско-Јарославских Светих.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Севастиа́н Сохотский, Пошехонский: житие, иконы, день памяти”. azbyka.ru (на језику: руски). Приступљено 2024-01-14. 
  2. ^ „Вечити црквени православни календар за 14.01 лета Господњег 2024.”. www.crkvenikalendar.com. Приступљено 2024-01-14.