Силом одведен

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Корица првог америчког издања књиге

Силом одведен (енгл. Kidnapped) је историјско-авантуристички роман који је написао шкотски писац Роберт Луис Стивенсон. Роман је био написан као „дечји (момачки) роман“ а први пут је објављен у часопису „Young Folks“ од маја до јула 1886. године. Убрзо након објављивања, роман је привукао велику пажњу многих писаца, као што су Хенри Џејмс, Хорхе Луис Борхес и Шејмус Хини.

Радња[уреди]

Радња романа се одвија у 19. веку и говори о познатим догађајима у Шкотској, као што су: Апинско убиство, које се одиграло у близини Балахулиша 1752. године као последица Јакобинског устанка.[1][2] Већи број личности су стварне личности, међу којима је и један од главних ликова - Ален Брек Стјуарт.

Ликови[уреди]

Дејвид Балфур је оптужен да је учествовао у Апинском убиству, стварни историјски догађај. Ликови Ален Брек Стјуарт, Колин Рој Кембел, Џејмс Стјуарт од Глена, Клани Мекферсон и Робин Ојг Макгрегор били су стварни људи.[1]

Књижевна критика[уреди]

Роман „Силом одведен“ је био добро прихваћен од стране шире публике за време Стивенсоновог живота, но након његове смрти велики број људи је књигу сматрао дечјом.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. 1,0 1,1 Auslan Cramb (14. 11. 2008). „18th Century murder conviction 'should be quashed'. The Daily Telegraph. 
  2. ^ Стивенсон је променио датум Апинског убиства уместо мај 1752. ставио је јун 1751.

Спољашње везе[уреди]