Слагање сила

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Пример слагања две силе

Слагање сила је процес у физици у коме се две или више сила сабирају у једну, резултујућу силу. Њихов збир се израчунава помоћу векторске једначине и зависи од угла који заклапају силе. За графичко представљање користе се правила паралелограма и полигона.[1]

Врсте разлагања[уреди]

Колинеарне силе[уреди]

Слагање колинеарних сила

Колинеарне силе су оне чији су правци исти, а смерови исти или различити. Графичко представљање је у зависности од смерова, па постоје два приказа:

  • графичко представљање када су силе истог правца и смера
  • графичко представљање када су силе истог правца, а различитог смера

Резултанта за силе чији су правци истог смера је увек њихов збир и у смеру је обе силе, док резултанта код сила са различитим смером је једнака разлици те две силе и у правцу је веће компоненте.

Графичко представљање[уреди]

Правило паралелограма[уреди]

Графичко израчунавање резултантне силе преко правила паралелограма се користи у већини случајева. Конструисањем недостајућих страница које су једнаке датим силама компонентама добија се тражени паралелограм. Повлачењем стрелице од пресека од пресека датих сила према пресеку додатих замишљених страница добија се тражена резултанта. Смер резултујуће силе је увек супротан од смера пресека сила.

Правило полигона[уреди]

Графичко израчунавање резултантне силе преко правила полигона се користи ређе због веће могућности грешке. Резултанта се добија спајањем основе прве и нападне тачке друге. Смер резултанте се налази у нападној тачки друге силе.

Референце[уреди]

  1. ^ М. Кука, Елементарна физика — кроз теорију, примере, задатке и решења, Београд 2003.

Спољашње везе[уреди]