Српско етномузиколошко друштво

С Википедије, слободне енциклопедије
Српско етномузиколошко друштво
Датум оснивања2002
ТипИ државна и невладина организација
ЛокацијаСрбија
СедиштеАласка 26 / 9, 11080 Београд
Подручје деловањаНеговање музичко-фолклорног наслеђа

Српско етномузиколошко друштво је једна од институција од значаја за очување нематеријалног културног наслеђа.

О удружењу[уреди | уреди извор]

Српско етномузиколошко друштво (СЕД) једина је активна етно-музиколошка организација у Србији. Она је и државна и невладина – егзистира као непрофитна и невладина, мада се већински финансира преко средстава које за пројекте добија од Министарства културе Републике Србије и Секретаријата за културу града Београда (опстаје и захваљујући добротворним прилозима) и окупља углавном стручњаке запослене у државним институцијама (Факултет музичке уметности у Београду, Музиколошки институт САНУ, Радио телевизија Србије, музичке школе, итд.).[1]

Циљеви Друштва[уреди | уреди извор]

Циљеви друштва су очување, заштита и промоција музичко-фолклорног наслеђа. У оквиру Друштва делују стручњаци запослени у различитим институцијама као што су стручњаци са Факултета музичке уметности у Београду, Музиколошког института САНУ, Радио телевизије Србије, музичких школа, итд. Они истражују музичке феномене, организују јавне наступе, концерте и фестивале традиционалне музике, разне видове едукација, организују научне скупове, продукције, документарне презентације истраживаног материјала у виду етно-филма, аудио и видео записе са концерата и фестивала традиционалне музике. Све то се реализује и у националним и међународним оквирима. Због тога је битна сарадња Министарства за културу и информицање Републике Србије, Центра за културу нематеријалног културног наслеђа, локалних заједница и предлагача.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • Думнић М. (2012) Примењена етномузикологија у Србији: политике деловања Српског етномузиколошког друштва - Београд: Музиколошки институт Српске академије наука и уметности, ISSN: 1450-9814 (штампана верзија); 2406-0976 (интернет верзија)