Срце вечности

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Срце вечности
Тежина 27,64 карата (5,528 g)
Боја плава (Fancy Vivid Blue)
Сечен у облику срца
Земља порекла Јужна Африка
Рудник Premier Diamond Mine
Датум проналаска (unveiled January 2000)
Изрезао га Steinmetz Group
Првобитни власник en:De Beers
Тренутни власник непознат
Процењена вредност бар USD 16 милиона

Срце вечности (енгл. The Heart of Eternity) је дијамант тежине 5,528 грама (27,64 карата) боје која је, на Геолошком институту Америке, означена као „Фантастично модро-плава“. Пронађен је у Дијамантском руднику у Јужној Африци а сечен у Стеинмец групи, која је била власник дијаманта, пре продаје Де Берз организацији.

Срце вечности припада групи изузетно ретких обојених дијаманата. Пронађен је у Дијамантском руднику (Premier Mine) у Јужној Африци, јануара 2000. године. Плави дијаманти представљају мање од 0,1% производње тог рудника, који важи за једини рудник у свету у којем се ископава камење плаве боје. Од десет обојених дијаманата који су постигли највишу цену, шест је било плаве боје, са вредношћу од 550.000 до 580.000$ по карату (1mg кошта између 2750 и 2900$).

Оригинална тежина Срца вечности била је 155 г, 777 карата. Резање сировог дијаманта било је планирано четири до пет месеци и одлучено да се камен пресеч на три дела. Један, већи, део добио је назив Миленијумска звезда, а остатак камена задржао је име Срце вечности.

Срце вечности је 2000. постао део Де Барес Миленијумске јувелирске колекције, која је поседовала и Миленијумску звезду. Срце вечноси са осталих десет плавих дијаманата представљао је колекцију тешку 23,6 грама, односно 118 Карата. Обогаћена колекција је 2000. представљена јавности у Лондонској Миленијумској дворани. Том приликом је 7 новембра дошло до покушаја крађе целе колекције. .

Приликом изложбе у Смитсонијану било је забележено да је дијамант изложби позајмио непознати колекционар што наводи на закључак да је дијамант продат непознатом купцу за време изложбе у Лондону.

Види још[уреди]

Литература[уреди]