Старомјестске намјести

С Википедије, слободне енциклопедије
Староместске намјести, Астономски сат

Староместске намјести (чеш. Staroměstské náměstí, раније Велке намјести чеш. Velké náměstí) је трг у Старом месту кварту Прага у Чешкој на 50° 5' 14" сгш и 14° 25' 17" игд.

Налази се између Вацлавских намјести и Карловог моста, на такозваној Краљевској стази (траса која је у средњем веку водила од палате на данашњем тргу Републике до катедрале на Храдчанском замку) и током лета су један од најпосећенијих делова Прага. Са многим грађевинама разних архитектуралних стилова, готичком католичком црквом Богородице пред Тином познатијом као Тинска катедрала и барокном црквом светог Николе која припада Чехословачкој хуситској цркви, трг је оаза туриста. Поред многих цркви туристи на овом тргу могу видети и Астрономски сат док се са Староместске куле протеже панорамски поглед на Старо место.

На центру трга се налази статуа чешког верског реформатора Јана Хуса који је спаљен на ломачи јер су његова веровања проглашена јеретичким. Статуа је подигнута 6. јула 1915. поводом обележавања 500 година од његове смрти.

Статуа Јана Хуса

Старомјестске намјести нису само популарно место за туристе већ се на том тргу одржавају разне прославе (Нова година), празничне пијаце (за Божић и Ускрс) и протести. По потреби се хокејашке и фудбалске утакмице приказују на великим екранима.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]