Страјк зона

С Википедије, слободне енциклопедије
Изглед ударачеве мете (strike zone) током наступа на палици (at bat).

Страјк зона је термин у бејзболу који означава простор на основу које се бачена лопта убраја у страјк или je промашај (ball). За сваког ударача је она исте ширине, и једнака је ширини и облику кућне базе (home plate). Висина се прилагођава према ударачу који је на палици (at bat) у ставу за ударање. Доња ивица мете се отприлике налази изнад колена, док је горња на пола пута између ударачевог појаса и његових рамена.[1]

У савременом бејзболу уколико ударач заради 3 поготка у мету (strike), а хватач ухвати трећи погодак, он аутоматски испада из смене (измене, inning-a). Уколико хватач не ухвати трећи погодак, ударач може да покуша да трчањем освоји базу. Ако бачена лоптица у складу са правилима погоди мету, а ударач је не удари - одмах му се додаје један погодак (strike). Слично томе, ако бацач баци 4 лопте ван мете (ball, промашај мете), а ударач не замахне ни на једну - ударач се шета до прве базе.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Cork Gaines (17. септембар 2014). „What An MLB Strike Zone Really Looks Like And Why Players Are Always So Mad About It”. businessinsider.com (на језику: енглески). Приступљено 9. јул 2023.