Бејзбол

Из Википедије, слободне енциклопедије

Бејзбол (Baseball) је један од три најпопуларнија спорта у САД, поред кошарке и америчког фудбала. Уједно је најпопуларнији спорт на Куби и Доминиканској Републици, а игра се још у Јапану, Канади и другим земљама. Састоји се од веома узбудљивих, динамичних момената игре и дужих интервала када се врши припрема за акцију.

Бејзбол, терен и распоред играча

Терен[уреди]

Игра се на трави, на отвореним стадионима али може и на „пољанчету“. Терен је у облику квадрата чије су стране по 90 стопа (око 27,5 метара). Поред тог унутрашњег простора терен је проширен на спољно поље. Сваки угао квадрата има своје име „кућица“, прва, друга и трећа база.

Играчи[уреди]

Бејзбол, бацање лопте

Тим који баца лопту се састоји од следећих играча:

 • Бацача (лопте) (Pitcher)
 • Хватача (Catcher)
 • Прва база (First baseman)
 • Друга База (Second baseman)
 • Трећа база (Third baseman)
 • Пресретач (Short-stop)
 • Леви пољар (Left fielder)
 • Централни пољар (Center fielder)
 • Десни пољар (Right fielder)

Тим који прихвата лопту има на терену од једног до 4 играча:

 • Ударач (Batter)

Судије[уреди]

Бејзбол судија

Судије су службене особе задужене за вођење утакмица у складу са званичним бејзбол правилима. У Европи се примењују службена бејзбол правила (Official Baseball Rules) издата од Националног бејзбол конгреса у САД у години која претходи такмичењу.

За одигравање утакмице довољан је и само један судија, иако их у правилу буде више. У финалима америчких професионалних лига (World Series) суди шест судија (главни судија, три базне судије и један у спољном пољу). Главни судија (plate umpire) налази се иза хватача. Задатак главног судије је:

 • води утакмицу
 • зове и броји ball-ове i strike-ove
 • процењује да ли је лоптица ударила fair ili foul територију (понекад о томе одлучује и судија у пољу)
 • доноси све одлуке у погледу ударача (нпр. да ли је замахнуо палицом, да ли је при замаху искорачио из свог ударачког поља (batter's boxa), да ли га је погодила лоптица и сл.)

Како се игра[уреди]

Бацач, из центра квадрата, баца лопту у угао квадрата где се налази противнички Ударач. Лопта треба да прође кроз имагинарни правоугаоник који се налази на висини од колена до висине лактова ударача и на одстојању од лакат до рука+батина од играча, тј. У пољу где ударач реално може да „закачи лопту“. Ако ударач промаши ту је хватач који хвата лопту. Иза хватача је главни судија (Umpire) који процењује да ли је лопта била регуларна.

Ако је лопта била регуларна а ударач је није ударио, он има право још на два покушаја. При трећој „исправној“ лопти он испада. Да би лопта била регуларна поред тога што мора да пролети кроз дефинисани простор неопходно је да је и Хватач ухвати. Зато постоје „тајни“ знаци између бацача и хватача да ли ће лопта бити „ниска“ или „висока са „ефеом“ и сл.

Када ударач удари регуларну лопту он баца палицу и трчи према првој бази. Противнички тим (Пољари) покушава што пре да ухвати лопту и да је врати Првој бази пре него што ударач стигне до ње. Ако у томе успеју онда ударач испада, ако не он остаје да „спава“ на првој бази. На свакој бази постоји и помоћни судија који процењује ко је први стигао до базе.

Бејзбол, сачекивање лопте

Потом долази нови ударач и слика се понавља. У моменту када други ударач исправно удари лопту онда оба ударача почињу да трче свако према својој следећој бази. Онај ко стигне на базу где је човек са базе већ примио лопту – испада!

Најтежи део је између друге и треће базе јер ту је и пресретач који може било где на том потезу да пресече лопту и бацач на тој локацији испада.

Понекад се на базама затекне више играча и када лопта буде регуларно ударена настаје општа трка уз делиријум гледалишта. Када се изређају сви ударачи једног тима онда тимови мењају места. Када су се сви играчи појавили на месту ударача то време се назива Циклус (Inning). Оваквих циклуса у једној утакмици има 9 тако да једна утакмица може да траје и до три дана.

Превод назива играча и термина из бејзбола је слободан тј. није буквалан, јер код нас још не постоје званични термини.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]

Лиге и организација
Статистика
Вести и остали извори