Супер џуниор

Из Википедије, слободне енциклопедије
Супер џуниор
Super Junior at Kaohsiung Arena, Taiwan(1).jpg
Подаци
Оснивање 2005.
Место Сеул, Јужна Кореја
Жанр к-поп
Издавачка кућа S.M. Entertainment

Супер џуниор је јужнокорејски бенд. Формирао их је 2005. године продуцент Ли Со Ман из С. М. ентертејмента . Највећи број чланова који је група достигла је 13. Супер Џуниори су дебитовали са 12 чланова да би им се 2006. Године прудружио тринести члан. Познати као Краљеви корејског таласа , Супер Џуниори су постали интернационално познати након издавања њиховог најпродаванијег сингла "Sorry, Sorry" са истоименог албума 2009.

Током година били су подељени у мање подгрупе са циљем да се истовремено пробију у различитим музичким индустријама . Највећим делом, захваљујући њиховом успеху у различитим областима забаве, друге корејске ентертејмент агенције су почеле да тренирају своје музичке групе у другим областима забаве као што су глума и вођење програма.

Поред комерцијалног успеха , освојили су четрнаест музичких награда на Mnet Asian Music Awards , шеснаест на Golden Disk Awards и постали су друга музичка група која је освојила награду омиљеног извођача Кореје на MTV Asia Awards.2012. године били су номиновани за Best Asian Act на MTV Europe Music Awards показујући још једном колико су популарни широм света.

Чланови[уреди]

Дискографија[уреди]

Super Junior at Kaohsiung Arena, Taiwan(2).jpg

Студијски албуми[уреди]

Синглови[уреди]

Литература[уреди]