MTV Europe Music Awards

С Википедије, слободне енциклопедије

MTV Europe Music Award
MTV Europe Music Awards 2023.
Додељује се замузику и поп културу
Земљаземље Европе
ПредстављаParamount Networks Europe, Middle East, Africa & Asia (EMEAA)[*]
Прво додељивање
1994. год.; пре 30 година (1994)
Веб-сајтema.mtv.tv/

MTV Europe Music Awards (првобитно названо MTV European Music Awards, обично скраћено као MTV EMA) награде су које додељује Paramount International Networks у част уметницима и музици у поп култури. Првобитно је замишљен као алтернатива додели MTV Video Music Awards, које се сваке године одржавају у САД. Europe Music Awards одржавају се сваке године у другој земљи; домаћин је углавном било Уједињено Краљевство.

Награде су одраз међународне и континенталне музичке сцене. Оне представљају географско порекло и достигнућа у различитим музичким жанровима и дисциплинама, што указује на разноликост и обим емисије. Од церемоније 2007. године, гледаоци могу да гласају за своје омиљене извођаче у свим општим категоријама тако што ће посетити веб-сајт MTV-ја.[1]

Прва церемонија доделе Europe Music Awards-а одржана је 1994. на Бранденбуршкој капији у Берлину, пет година након пада Берлинског зида. Годишња церемонија је емитована уживо на каналима као што су MTV Europe, Channel 5 и већини међународни канали MTV-ја, као и онлајн.

Категорије награда[уреди | уреди извор]

Могуће је гласати за 16 главних категорија („главне категорије”) и 31 локалну категорију. Награде за најбољи спот и најбољег светскoг извођача бира MTV Music Editorial Team и није могуће гласати за те категорије. У тренутку гласања, бирачи морају имати 13 година или више и не смеју бити део предузећа ViacomCBS.[2]

Тренутне главне категорије
Регионални извођачи

Европа

Остатак света

Извођачи с највише номинација и награда[уреди | уреди извор]

До 2021. године, рекорд за већину освојених Europe Music Awards држи Џастин Бибер, који је прикупио 22 награде, а следи га Еминем са 16. За извођачицу, рекорд за већину освојених Europe Music Awards држи Лејди Гага, која је прикупила 12 награда. Рекорд за већину Europe Music Awards које је освојила једна група и мушка група припада BTS-у са 14 награда. Рекорд по броју награда које држи женска група припада Little Mix-у, са 7 освојених награда.

Највише номинација (до 2021)

52 номинације

39 номинација

38 номинација

34 номинације

33 номинације

31 номинација

30 номинација

27 номинација

24 номинације

23 номинације

22 номинације

20 номинација

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Jose Chameleone for MTV awards”. www.newvision.co.ug. Архивирано из оригинала 4. 8. 2020. г. Приступљено 2020-05-12. 
  2. ^ „| MTV EMA”. www.mtvema.com. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]