Тана (језеро)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Сателитски снимак, април 1991. - Језеро Тана

Језеро Тана је извор Плавог Нила и највеће језеро у Етиопији. Налази се 370 km северозападно од Адис Абебе и 70 километара јужно од Гондара. Највећи град на његовој обали је Бахир Дар. Дуго је 84 километра и широко 66 километара, а површина му варира од 3000 до 3.500 km² зависно од сезоне и од кише. Налази се на 1840 метара надморске висине, и има максималну дубину од 15 метара. Притоке језера су Црвена река и Гумара. Из језера истиче река Плави Нил. У источном делу језера налази се острво Тана Киркос.

Језеро има бројна острва, чији број зависи од нивоа језера. Према Маноелу де Алмеиди, Португалском мисионару из раног 17. века, било је 21 острво, од којих су седам до осам имали манастире на њима. Када је Џејмс Брус, шкотски путописац, посетио област у касном 18. веку забележио је да је локално становништво избројало 45 насељених острва, али је он веровао да се број креће око једанаест.

Остаци етиопских царева и црквена блага се чувају на изолованим острвским манастирима. За острво Тана Черкос се каже да је на њему била Богородица, такође се каже да је Фрументијус, који је увео хришћанство у Етиопију, сахрањен на њему. Етиопски цар Јекуно Амлак је сахрањен у манастиру Свети Стефан на острву Дага; други етиопски цареви који су сахрањени на острву су Давит I, Зара Јакоб, За Денгел и Фасилидес. Друга значајна острва у језеру Тана су Дек и Машралиа.

Спољашње везе[уреди]