Телевизијска компанија Фокс

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Телевизијска компанија Фокс
ТипТелевизијска мрежа
Земља САД
ДоступностСАД, Канада, Мексико и још неке државе Сев. Америке
ВласникЊуз корпорејшон
Кључни људиРуперт Мердок, председник
ОснивачРуперт Мердок
Датум покретања9. октобар 1986.
Веб-сајтwww.fox.com

Телевизијска компанија Фокс (енгл. Fox Broadcasting Company), често ословљавана једноставно са Фокс (сама компанија преферира писање имена великим словима ФОКС (FOX)), врло ретко FBC, телевизијска је мрежа у Сједињеним Америчким Државама. Власник Фокс мреже је Fox Entertainment Group, део Њуз корпорејшон (енгл. News Corporation) од Руперта Мердока.

Фокс је произвео мноштво ТВ емисија откад је почела са емитовањем још 9. октобра 1986. године. Захваљујући Фоксу, каријеру је направио и Џим Кери (који се појављивао у популарној емисији „У живој боји“ (енгл. In Living Color) од 1990. до 1994). Фокс је такође била одскочна даска и за Џесику Албу, Бена Стилера, Џонија Депа и Ештона Кучера (Веселе седамдесете).

Фокс ТВ је једна од пет телевизијских кућа која је у 2006. години добила националну фреквенцију на конкурсу за њихову доделу, које је расписала Републичка радиодифузна агенција у Србији. Фокс ТВ је почео са радом 31. децембра 2006. у 19:00. Затим су Фокс данас и Фокс фокус преименовани у Фокс вести на прву годишњицу емитовања, 31. децембра 2007. године. Након што је прешла у власништво грчке компаније Antenna Group, Фокс ТВ је преименован у Прву ТВ.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]