Телевизијска компанија Фокс

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Телевизијска компанија Фокс
Тип Телевизијска мрежа
Земља  САД
Доступност САД, Канада, Мексико и још неке државе Сев. Америке
Власник Њуз корпорејшон
Кључни људи Руперт Мердок, председник
Оснивач Руперт Мердок
Датум покретања 9. октобар 1986.
Веб-сајт www.fox.com

Телевизијска компанија Фокс (енглески: Fox Broadcasting Company), често ословљавана једноставно са Фокс (сама компанија преферира писање имена великим словима ФОКС (FOX)), врло ретко FBC, телевизијска је мрежа у Сједињеним Америчким Државама. Власник Фокс мреже је Fox Entertainment Group, део Њуз корпорејшон (енглески: News Corporation) од Руперта Мердока.

Фокс је произвео мноштво ТВ емисија откад је почела са емитовањем још 9. октобра 1986. године. Захваљујући Фоксу, каријеру је направио и Џим Кери (који се појављивао у популарној емисији „У живој боји“ (енглески: In Living Color) од 1990. до 1994). Фокс је такође била одскочна даска и за Џесику Албу, Бена Стилера, Џонија Депа и Ештона Кучера (Веселе седамдесете).

Фокс ТВ је једна од пет телевизијских кућа која је у 2006. години добила националну фреквенцију на конкурсу за доделу истих, које је расписала Републичка радиодифузна агенција у Србији. Фокс ТВ је почео са радом 31. децембра 2006. у 19:00. Затим су Фокс данас и Фокс фокус преименовани у Фокс вести на прву годишњицу емитовања, 31. децембра 2007. године. Након што је прешла у власништво грчке компаније Antenna Group, Фокс ТВ је преименован у Прву ТВ.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]