Теолошки погледи

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Теолошки погледи
Тип научно-богословски часопис
Формат 24 cm
Власник Православље – новинско-издавачка установа Српске патријаршије
Главни уредник Александар Ђаковац
Оснивање 1968.
Седиште Београд
ISSN 0497-2597
Веб-сајт https://teoloskipogledi.spc.rs/

Теолошки погледи са поднасловома версконаучни часопис, који је покренуо Свети архијерејски синод Српске православне цркве 1968. године.

Први уредник часописа Теолошки погледи био је Владан Д. Поповић, професор Београдске богословије „Свети Сава“.

Периодичност[уреди]

Први број Теолошких погледа издат је 1968. године и надаље је излазио у тромесечним свескама. Часопис је, услед проблема техничке природе, имао прекиде у излажењу од 1997—2003. године. Међутим, те 2003. године излази само једна свеска и из истих разлога настаје застој све до 2008. године.

Тематика[уреди]

Часопис је основан како би доносио богословске радове, приказе, оцене и расправе, белетристичке прилоге, коментаре догађаја из света културе и науке... Разноврсна тематика – од осврта на најновија археолошка открића, музиколошка истраживања, преко критичког вредновања савремене поезије, философских расправа и историјских истраживања, до лингвистичких студија и богословских текстова, будила је интересе многих читалаца, и часопис Теолошки погледи је – још од својих почетака – стекао бројну читалачку публику, иако је покренут у времену када се на Цркву – а тим пре на црквену периодику – није гледало благонаклоно, у друштву које је било антитеолошки расположено.[1] Током свог четрдесетогодишњег постојања Теолошки погледи су српским читаоцима донели обиље ауторских чланака из пера еминентних домаћих теолога, филозофа, историчара и научних радника, вредне преводе светоотачких текстова, као и преводе радова најугледнијих светских богослова.

Главни уредници[уреди]

Референце[уреди]

Литература[уреди]

  • Библиографија 1968—1993. / Жарко Шарчевић // Теолошки погледи. - ISSN 0497-2597. - Год. 25, бр. 1/4 (1993). стр. 3.-46.

Спољашње везе[уреди]