Теофил Омучки

С Википедије, слободне енциклопедије

Теофил Омучки († 1412) - преподобни Руске православне цркве, оснивач Омучке испоснице у Лушком округу Санктпетербуршке губерније; у календару је назван Лушки Чудотворац[1].

Биографија[уреди | уреди извор]

Теофил је рођен у побожној породици сељана Корел, становника данашње области Санкт Петербурга, Као млад научио је читање и писање.

Место његовог монашког подвига било је Коњевско Рождество Богородичиног манастира, где је примио монашки постриг, прошао сва послушања и брзо постао игуман манастира. Оптерећен славом и почастима које су му указане за висину његових подвига, монах Теофил је тражио тишину и самоћу међу планинама и мочварама, на обалама реке Омуче, где је од 1396. године провео живот у строгом посту, непрестаном молитви и у борби против помисли и насртаја злих сила[2].

Рушевине Успенске цркве[уреди | уреди извор]

Међутим, и овде су подвизи оца Теофила убрзо постали познати и привукли ревнитеље побожности, који су заједно са монахом, усред забаченог краја, основали Омучки скит Успења Богородице, назван по Теофилу; Огроман допринос стварању манастира дао је Јаков (Омучки), који је, као и Теофил, касније канонизован.

Теофил Омучки је доживео дубоку старост и умро је 29. децембра 1412. године у манастиру који је саградио, усвојивши схиму непосредно пре своје смрти. Његове мошти су скривено сахрањене у дрвеној Успенској цркви[3].

Помен се празнује на дан упокојења, 21. октобра, и са Сабором петербуршких светитеља и Сабором новгородских светитеља (у трећу недељу по Духовима).

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Феофил – Полный православный богословско-энциклопедический словарь. Том II, И.П. Сойкин”. azbyka.ru (на језику: руски). Приступљено 2023-11-25. 
  2. ^ „Фео́фил Омучский: житие, иконы, день памяти”. azbyka.ru (на језику: руски). Приступљено 2023-11-25. 
  3. ^ „Святой преподобный Феофил Омучский”. obitel-minsk.ru. Приступљено 2023-11-25.