Точак времена

Из Википедије, слободне енциклопедије
Списак књига серијала
Точак времена
аутора Роберта Џордана
Пролог: Ново пролеће
Књига 1: Зеница Света
Књига 2: Велики лов
Књига 3: Поноворођени змај
Књига 4: Долазак Сенке
Књига 5: Небески огањ
Књига 6: Господар хаоса
Књига 7: Круна мачева
Књига 8: Стаза бодежа
Књига 9: Срце зиме
Књига 10: Раскршће сумрака
Књига 11: Бодеж снова
Књига 12: Долазећа олуја
Књига 13: Куле поноћи
Књига 14: Сећање на светлост

Точак времена је серијал књига епске фантастике, бестселер који је написао амерички писац Роберт Џордан. Познат је по изузетно сложеној и широкој радњи, детаља у опису овог измишљеног света, па чак и по измишљеном језику (који је писац створио за потребе свог романа), затим по сложености односа и поступака ликова у њему. У серији књига о Точку времена, за сада је објављено 14 књига. Књиге од броја 8. до 11. су достигле прво место на њујоршкој топ листи бестселера, а све књиге из серијала су својевремено биле на овој листи. Неколико компјутерских игара је нашло инспирацију у овом серијалу.

Роберт Џордан је у интервјуима више пута поновио да ће се серијал завршити дванаестом књигом, која носи радни назив "Сећање Светлости", а такође је више пута поновио да ће остати доследан својим изјавама, чак и уколико буде морао да књигу напише на 2000 страна.

Џорданова смрт узрокована амилоидиозом са кардиомиопатијом је осујетила ове планове, али је издавач 27. децембра 2007. обајвио да ће дванаесту књигу серијала довршити Брендон Сендерсон, амерички писац фантастике, а да ће Џорданов радни наслов бити задржан. Планирано је да завршна књига буде објављена у јесен 2009.

Увод у свет Точка времена[уреди]

Једна од највећих моћи у свету Точка времена је управо Точак времена. Њега је на почетку времена створио Творац. Точак времена својим окретањем покреһе сав живот. Он има седам паока: сваки паок је једно доба. Доба долазе и пролазе и поново се враћају. Једно од најпознатијих доба је Доба легенди. Точак покреће Једна моһ која долаэи иэ Истинског извора, покретачка снага универзума који је створио Творац. Људи који могу да додирну и употребљавају ову моћ називају се Аес Седаи. Творац је затворио своју антитезу Мрачни, у првим моментима стварања, одсеқавши га од утицаја на Точак времена. Он је затворен у Шајол Гулу, и постоји опасност да се ослободи. Ако се ослободи, сломиће Точак времена и преобликовати свет по својим идејама.

Континенти[уреди]

Вјерује се да постоје четири континента: континент где се налазе Шара, Аијелска пустара и земље иза Кичме света, великог ланца планина. На другом континенту се налази држава Сеаншан, моћна империја. Тај континенет има много архипелага. Трећи континет се назива Земља лудих. Оне који се искрцају на његове обале одмах нападну домороци. За четврти континент се верује да се налази под поларном капом.

Литература[уреди]