Tragom duše

С Википедије, слободне енциклопедије

Tragom duše je godišnje foto-takmičenje u Republici Srpskoj u organizaciji Vikimedijine zajednice iz Republike Srpske. Učesnici takmičenja šalju svoje autorske fotografije prirodnih i kulturnih dobara na Vikimedijinoj ostavi, gde ih objavljuju pod uslovima Creative Commons licence. Cilj takmičenja je popularizacija kulturnih i prirodnih dobara Republike Srpske i unapređenje dostupnosti riznice kulturnog i istorijskog nasljeđa na internetu. Takmičenje Tragom duše predstavlja kombinaciju takmičenja Viki voli spomenike i Viki voli Zemlju.

Prvo takmičenje „Tragom duše“ održano je od 1. jula do 31. avgusta 2015. godine. Do sada je prikupljeno preko 9.000 fotografija. Fotografije se kategorišu u dve kategorije: nepokretna kulturna dobara i prirodna dobra. Stručni žiri, sastavljen od nekoliko članova iz različitih sfera, vrši izbor deset najboljih fotografija za obe kategorije.

Pravila[уреди | уреди извор]

Po propoziciji organizatora, takmičenje je otvoreno za svakog. Ne postoji ograničenje u broju poslatih fotografija. Prilikom slanja fotografije potrebno je da ona predstavlja jasni detalj, deo ili celinu fotografisanog dobra koji se nalazi na spisku dobara. Sve fotografije moraju biti autorsko delo i moraju se objaviti pod uslovima Creative Commons 4.0 licence. Da bi fotografija ušla u takmičarski deo ona mora da se pošalje u vremenu trajanja takmičenja.

U cilju pravljenje kvalitetnih fotografija, organizatori su izdali preporuke i savete. Takođe, date je i uputstvo o bezbednosti učesnika, lokaliteta i staništa.

Galerija[уреди | уреди извор]

Pobedničke fotografije iz 2020. godine.[1]

Vidi još[уреди | уреди извор]

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ WMSrpske (26. oktobar 2020). „Побједничке фотографије: Трагом душе 2020”. td.wikimedia.rs.ba. Zvanični sajt foto-takmičenja Tragom duše. Приступљено 15. oktobar 2020. 

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]