Трансгас

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Комплекс Трансгас.
Бруталистички елементи објекта.

Трансгас (чеш. Transgas, чеш. Centrální dispečink Trangas) пословни је комплекс у централном делу Прага,[1] близу Народног музеја, на граници историјског језгра чешке престонице и Винохрада. Зграде су намештене као седиште државне компаније Трансгас и изграђене су у бруталистичком стилу.

Објекат је настао на месту где је Минстарство поште и телеграфа наредило рушење стамбених зграда из краја 19. века. Ово место је остало празно све до 60-их година прошлог века. Архитектонски конкурс за ново седиште државне компаније гаса расписан је 1966.

Архитекти пројекта ове зграде су били Вацлав Аулицки, Јиржи Ајзенрајх, Иво Лос и Јиндржих Малатек.[2] Читав ареал представља један од симбола најрадикалнијег брутализма и постмодерне архитектуре у Чешкој Републици. Састављен је од три зграде које имају различиту функцију. Декоративни елементи комплекса су изведени у хај-тех и индустријалном стилу.

Трансгас је био изграђен у периоду 19721978.[3] Наручитељ је била компанија Прумислове ставби Готвалдов из Злина. Као први део комплекса је била завршена изградња главног објекта, диспечинка, најнижег и најважнијег објекта. Два блока су била завршена до 1978.

Током 80-их је комплекс служио и неким другим институцијама, као што је био нпр. Светска федерација синдиката и Опште здравствено осигурање (чеш. Všeobecná zdravotní pojišťovna). Године 2015. су приватни инвеститори најавили идеју да купе овај објекат, сруше га и уместо њега саграде нове, модерније канцеларије. Остварене су грађанске инцијативе које су предложиле да се од Трансгаса направи споменик културе. Министарство културе Чешке Републике је њихов захтев на крају одбило и Трансгас није добио статут споменика. Године 2017. су све калцеларије у објекту исељене и спрема се рушење.[4]

Галерија[уреди]

Референце[уреди]