Тропска олуја (филм)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Инсерт из филма „Тропска олуја”

Филм Тропска олуја је амерички филм из 2008. године. Познати амерички комичар, Бен Стилер, редитељ је и један од сценариста ове изузетно успјешне акцијске комедије. Уз њега у филму се појављују и друге велике холивудске звијезде као што су: Џек Блек, Роберт Дазни Џр., Џеј Барушел и Брендон Т. Џексон. Радња ове комедије одвија се на снимању онога што би требало да буде највећи ратни филм свих времена, али убрзо се претвори у праву битку са хероинским картелом.

Радња филма[уреди]

Red information icon with gradient background.svgУПОЗОРЕЊЕ: Следе детаљи заплета или комплетан опис!

Џек Блек, приглупи тип је не посебно интелигентни глумац (Бен Стилер) који глуми ментално заосталог младића у једном од филмова унутар филма, а црнац је наравно накварцани и нашминкани бијелац (за Оскара номиновани Роберт Дауни Џр.). Та „весела ” тројка холивудских глумаца сњима ратни филм у шумама југоисточне Азије. Прави укус герилске борбе добиће када редитељ одлучи да му требају увјерљиве интерпретације, а локални прерађивачи дроге помисле да су откривени те закључе да је напад најбоља одбрана.

Тропска грмљавина најближа је дефиницији „политички некоректне” комедије која исмијава све и свакога, почевши од аутоироничногнаступа наведених филмских звијезда и исмијавања звијезданог система филмске индустрије (Ник Нолти је лажни херој који жели само новац, Метју Меконахи глумачки агент којем је више од ичега стало до профита, а Том Круз цинични шеф филмског студија) до сипања увреда на рачун свакога ко је имало различит од идеала (црнци, хомосексуалци...). У таквом концепту сценаристичка логичност и дослиједност заиста није од пресудне важности, чега је свјестан и Бен Стилер који (осим што наступа у главној улози, потписује и режију те је косценариста) препушта звијездама да покажу ријетко виђени дио своје глумачке лепезе.

Неке су сцене заиста дегутантне и нису за гледаоце слабијег желуца („права” глава филмског редитеља проглашава се вјештачком из које цури сируп умјесто крви), али остатак филма солидна је, а понегдје и врло забавна пародија данашњег Холивуда са опуштеним глумачким наступима који су омогућили да се очити ужитак са сета прелије и на филмске екране.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]