Трупе Карабињера

С Википедије, слободне енциклопедије
Молдавске Карабињерске Трупе
Trupele de carabinieri ale Republicii Moldova

Грб

Застава
Основана12. децембар 1991. год
СедиштеКишињев
Веб-сајтhttp://www.carabinier.gov.md/

Трупе Карабињера (рум. Trupele de carabinieri) је националне жандармеријске снаге Републике Молдавије, под управом Министарства унутрашњих послова Молдавије. Молдавски карабињери треба да заједно са полицијом или самостално обезбеде јавни ред, заштиту права и слобода грађана, имовине власника и спречавање кршења закона.

Историја[уреди | уреди извор]

12 . децембра 1991. године, оснивање карабињерских трупа одобрио је Парламент, а потом га је председник Републике Молдавије потписао на основу Унутрашњих трупа Министарства унутрашњих послова Молдавије, самих формација које су пре независности служиле као део Унутрашњих трупа Министарства унутрашњих послова МССР. Дана 13. марта 1992. године, карабињерска јединица кренула је у регион Придњестровља да служи на молдавској страни рата у Придњестровљу.

Батаљон специјалне намене "SCORPION"[уреди | уреди извор]

Батаљон специјалне намене "SCORPION"
Batalionul cu destinație specială ”SCORPION”

Грб

Застава
СедиштеКишињев

Батаљон специјалне намене "SCORPION" је елитна подунадавање Генералног инспектората карабињера Министарства унутрашњих послова са приписивањем у области спречавања и борбе против терористичких чинова, организованог криминала и масовних социјалних немира.

Батаљон специјалне намене "SCORPION" има као област одговорности целу територију Републике Молдавије и особље је обучено за обављање посебних послова и дужности, наводи се у надлежности.

Галерија[уреди | уреди извор]