Тунел (1. сезона)

С Википедије, слободне енциклопедије

Тунел
Држава  Србија
Мрежа Суперстар ТВ
Премијерно приказивање 11. новембар — 17. децембар 2023.
Број епизода 12

Прва сезона крими телевизијске серије Тунел је емитована од 11. новембра до 17. децембра 2023. године на каналу Суперстар ТВ. Прва сезона се састоји од 12 епизода.

Радња[уреди | уреди извор]

УПОЗОРЕЊЕ:Следе детаљи заплета или комплетан опис серије!

Тунел је социјална драма и полицијски трилер која говори о људским судбинама, о крхкости људске психе и важности живота. Она испитује да ли је живот заиста дар, да ли неко одозго брине о нама, да ли у овом животу има правде и да ли ми креирамо систем или он нас. И не даје једноставне одговоре. 12 епизода ће бити 11 различитих случајева које решавају припадници специјалног преговарачког тима МУП-а Србије.

Тим представља оперативну, тактичку, јединицу Дирекције полиције, посебне намене и повременог карактера. У пуном саставу овај специјални тим чине вођа, два преговарача, документариста, психолог и стручњак за оперативно-техничку подршку. Али неретко је због брзине деловања неопходно импровизовати. Пратимо животе и судбине припадника специјалног преговарачког тима МУП-А Србије, заслужног за спашавање више од 200 људских живота, са 100-процентном успешношћу, који је у сталној опасности од гашења под објашњењем да много кошта а можда никада не буде употребљен.[1]

Епизоде[уреди | уреди извор]

Бр. еп.
(укупно)
Бр. еп.
(у сезони)
НасловРедитељСценаристаПремијера
11ЗлокућаниПетар РистовскиВладимир Ћосић и Петар Ристовски11. новембар 2023. (2023-11-11)
Невену Гавран, координаторку сталне преговарачке групе, њен претпостављени, Радован Вучевић Брка, пошаље да реши потенцијалну талачку ситуацију у удаљеном засеоку Злокућани. Иако јој је наговештено да је реч о рутинској ситуацији, Невена је током акције принуђена да прекрши правила и преговара лицем у лице са наоружаним починиоцем, а притом ставља свој живот на коцку да би спасила децу којој прети озбиљна опасност.
22Јутарњи програмПетар РистовскиВладимир Ћосић и Петар Ристовски12. новембар 2023. (2023-11-12)

Милош Петровић, део преговарачке групе задужене за специјалне акције, не може да оде са трудном супругом на лекарски преглед, јер је принуђен да се упути на радни задатак.

Милош сарађује са искусним Танасијем Жарковићем Анкером на новом случају у којем насилник наоружан бомбом и пиштољем држи неколико младих полицајки и полицајаца као таоце у полицијској станици.
33СамурајПетар РистовскиВладимир Ћосић и Петар Ристовски18. новембар 2023. (2023-11-18)

Танасије, Невена и нова колегиница, згодна, млада, интелигентна и амбициозна психолошкиња Миња Ковачевић иду на нови случај.

У питању је ветеран са ратишта Тешић који је катаном себи пробуразио стомак и прети самоубиством уколико му се не испуни захтев да добије посао референта за учила при војсци и стипендија за његове синове који су изврсни спортисти. Сваки и најмањи покушај физичке интервенције може резултирати смрћу Тешића.
44La Dolce VitaПетар РистовскиВладимир Ћосић и Петар Ристовски19. новембар 2023. (2023-11-19)

Група од двадесетак радника фабрике кондиторских производа Чокомпанија, предвођена маркантним и харизматичним Милојем, духовитим Гргом и префриганим Животом штрајкује глађу испред фабрике, због неисплаћених зарада и лоших услова на послу.

Ствари се додатно заоштравају када се радници попну на кров, претећи да ће извршити колективно самоубиство. Милош и Миња покушавају да их одговоре од самоубилачких намера, док тајно постављена бомба у просторијама фабрике откуцава.
55Барут и хероинПетар Ристовски и Дејан ЗечевићВладимир Ћосић и Петар Ристовски25. новембар 2023. (2023-11-25)

Дугогодишњи хероински зависник Жељко набавља пиштољ на зајечарској пијаци и наговара своју малолетну девојку Тамару и најбољу пријатељицу Сандру да отму хероин од Сандриног познаника, дилера Џанета.

Ствари убрзо крећу наопако, а Невена и њен маркантни колега из Ниша, полицијски инспектор старог кова, Небојша, приморани су да преговарају са дрогираним отмичарем...
66Зурење у амбисПетар Ристовски и Дејан ЗечевићВладимир Ћосић и Петар Ристовски26. новембар 2023. (2023-11-26)

Димитрије Симић, старији економиста, на свој рођендан добија отказ у корпорацији у којој је радио последњих седамнаест година.

Отказ му је саопштен на врло бруталан начин. Он се одлучује на суицид скоком са седмог спрата, не желећи да комуницира са било ким, укључујући и преговараче. Танасије добија случај, уз захтев екстремне дискреције јер је у ствар умешан врх државе у виду бившег помоћника министра привреде који је упао у дугове.
77Oчеви и мајкеПетар РистовскиВладимир Ћосић и Петар Ристовски2. децембар 2023. (2023-12-02)

Невена међу стварима своје ћерке Дуње открије омчу и потпуно је ван себе. Дуња се правда да је у питању шала са интернета. Невена је престрашена и то не жели да покаже.

Два униформисана полицајца долазе на врата сутерена, лупају и траже Јовану Никшић, те траже од ње да им преда дете. У једном моменту се сете па дођу са друге стране и провале кроз прозор. Станарка Јована успе да отме пиштољ једном од полицајаца и да га узме као таоца. Тражи да јој доведу некога са киме може да преговара.
88Парада поноса (1. део)Петар РистовскиВладимир Ћосић и Петар Ристовски3. децембар 2023. (2023-12-03)

Преговарачи Танасије и Милош су на новом, екстремно компликованом случају.

Бивши ратни ветеран са ратишта у Хрватској - Малић, уз помоћ мистериозног пријатеља, Хрвата Ивана, испровоциран геј парадом која се одиграва у Београду, наоружан до зуба креће у сулуду осветничку акцију, у оквиру које заузима један стан у солитеру на Бањици. У току комешања са студентима у стану, појављује се интервентна са којим Малић ступи у ватрени обрачун, успут ранивши тешко једног полицајца, пре него што успе да се забарикадира у стан.
99Дан кад су преговарачи слагали (2. део)Петар РистовскиВладимир Ћосић и Петар Ристовски9. децембар 2023. (2023-12-09)

Упад САЈ-а у блиндирани стан бива опозван у последњем тренутку, јер Малић тврди да је минирао врата стана, те да ће сви одлетети у ваздух.

Тензија спласне, и управа полиције одлиучује да допусти Танасију и Милошу да искористе Малићеву мајку као посредника у преговарању. Танасије је обучи на брзину на који начин да разговара са сином. Док Малић има потресни разговар са мајком у којем се практично опрашта од ње, команда полиције одлучује да не срља са упадом у стан, и поред тога што су уз помоћ паса открили да стан није миниран, јер би угрозили животе полицајаца, а нема талаца па нема ни оправдања за акцију. Схватамо да се и на њих из политичког врха врши притисак за брзо решење ситуације.
1010ЗмајПетар РистовскиВладимир Ћосић и Петар Ристовски10. децембар 2023. (2023-12-10)

Милутин даје Невени документа путем којих ће је Брка убрзо уценити, тражећи да одступи са места координатора, јер Брка жели да стави неког свог на ту позицију.

Такође, жели да Невена суспендује Танасија, обузда Милоша, покаже да је лојална. Милутин јој обећава да ће политички сахранити и Брку и начелника уколико укину преговарачку групу. Милош и Маријана се свађају после неуспелог покушаја усвајања детета. Сазнајемо да се Милош тешко носи са њеном депресијом, као и да је Маријана раније имала покушај суицида.

Танасије и Невена иду на случај у којем је Срђан Станковић - Змај напао комшију и сломио му руку. Екстремне фазе у Станковићевом понашању се смењују изузетно брзо, од потпуно разумне до крајње параноичне, што отежава посао преговарачима.
1111Мала отмица међу пријатељимаПетар РистовскиВладимир Ћосић и Петар Ристовски16. децембар 2023. (2023-12-16)
Тројица малолетних пријатеља причају да ће једног од њих, Ненада, киднаповати и тражити од оца новац за откуп. Упркос захтевима за апсолутну тајност, информације о отмици завршавају у новинама. Милош и Миња, уз помоћ локалног инспектора Богија, покушавају да дођу до Ненада пре него што му киднапери науде.
1212Вертеров ефекатПетар РистовскиВладимир Ћосић и Петар Ристовски17. децембар 2023. (2023-12-17)
Срђан Пузовић усред ноћи стиже пред зграду Владе Србије, захтевајући да му доведу инспектора Јовића или ће све разнети у ваздух. Док покушавају да воде преговоре, приватни животи преговарача, њихови међусобни односи, као и сукоби са надређенима из полиције, достижу тачку кључања...

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Uskoro”. TS media (на језику: српски). Приступљено 2023-09-10.