ФК Неа Саламина Фамагуста

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Неа Саламис Фамагуста ФЦ или Неа Саламина Фамагуста ФЦ (грч. Νέα Σαλαμίς Αμμοχώστου) је професионални фудбалски клуб са седиштем у Амохостосу (такође познат по својем романизованом имену, Фамагуста), на Кипру. Био је избеглички клуб од 1974. и Турске инвазије на Кипар, када је Турска окупирала северни део острва. Клуб има привремено седиште у Ларнаци.

Најзначајнији успеси клуба су освајање Кипарскога купа и Кипарског Суперкупа 1990. године. Најбољи резулатат до сада у Кипарској првој лиги је било треће место. Током својих првих пет година (1948—1953), клуб је учествовао у Кипарском аматерском фудбалском савезном првенству. Године 1953. клуб се придружио Кипарском фудбалском савезу (ЦФА), и редовно учествује на првенству и куп такмичењима. Клуб је играо више од 50 сезона у Кипарској првој лиги и седми су Кипарски клуб с најдужим стажом у првој лиги.

Клуб је учествовао по први пут у Европским такмичењима 1990. у Европском Купу победника купова, а играо је и у УЕФА Интертото купу 1995, 1997. и 2000. године. Клуб је део спортског друштва Неа Саламина Фамагуста основаног 1948, а коме припада и истоимени мушки одбојкашки клуб.