ФК Партизан Бумбарево Брдо

Из Википедије, слободне енциклопедије
Уколико сте тражили други фудбалски клуб, погледајте чланак ФК Партизан (вишезначна одредница).
ФК Партизан Бумбарево Брдо
FK Partizan Bumbarevo Brdo.gif
Основан 1. мај 1946.
Стадион Стадион Бумбарево брдо, Бумбарево Брдо
(капацитет: :1.000)
Лига Шумадијска окружна лига
2013/14. Српска лига Запад, 13.[1]
Домаћи дресови
Гостујући дресови

ФК Партизан Бумбарево Брдо је српски фудбалски из Бумбаревог Брда, основан 1. маја 1946. године. Тренутно се такмичи у Шумадијској окружној лиги, петом такмичарском нивоу у српском фудбалу.

Боја клуба је црно-бела. Стадион прима око 1000 гледалаца.

Историја[уреди]

Клуб је основан 1. маја 1946. Група чланова партије, СКОЈ-а и други грађани, окупили су се у црквеном дворишту и дали име првом званичном клубу Бода Радоњић-Бумбарево Брдо. Име је дато по тадашњем борцу у партизанској јединици, који је погинуо на Сремском фронту.

Давне 1955. године, због нових прописа клуб није могао да носи име Бода Радоњић већ само Бода. Пошто су у Бумбаревом Брду једни навијали за Партизан, а једни за Црвену звезду, предложено је да се клуб назове или Партизан или Црвена звезда. Подељени су листићи и почело је гласање. Победили су навијачи Партизана тесним резултатом. Од тада клуб носи име Партизан Бумбарево Брдо.

Успон клуба у новијој историји почиње у сезони 2008/09 када Партизан заузима прво место у Шумадијској окружној лиги и прелази у Зону Дунав, четврти ранг такмињења. У сезони 2009/10. екипа се такмичила у зони Дунав и заузела прво место, са пет поена више од Сељака из Михајловца. Овим је клуб до тада направио највећи успех у историји фудбала пласиравши се у Српску лигу Запад, трећи такмичарски ниво српског фудбала. У првој сезони у Српској лиги Запад Партизан је освојио треће место. И наредне три године Партизан се такмичио у Српској лиги заузимавши 8, 14 и 13 место.

У сезони 2013/14 екипа је направила најбољи успех у Купу Србије. у предколу су у Бумбаревом брду савладали Колубару са 3:1 и пласирали се међу 32 екипе. Тамо су на свом терену поражени од суперлигаша, суботичког Спартака са 0:3.

Међутим сезона 2013/14 није завршена како је почела. Иако је клуб заузео 13. место и опстао у лиги, одлучено је да се због финансијских проблема пребаци два ранга ниже у Шумадијску окружну лигу.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]