Фудбал у Србији

С Википедије, слободне енциклопедије

Фудбал у Србији је један од најпопуларнијих спортова. Игра се од краја 19. века и било је много веома успешних српских фудбалера и тренера. Највећи успех српски фудбал је доживео 1991. када је у мају те године ФК Црвена звезда освојила Европски куп, а касније исте године и Интерконтинентални куп.

Историја[уреди | уреди извор]

Прву фудбалску лопту у Србију донео је Хуго Були 1896. године након што се вратио са студија у Берлину. 12. маја, лопту је донео гимастичком клубу Соко и тамо је основао фудбалску секцију. 1. маја 1899. године, на иницијативу Хуга Булија и уз подршку Андре Николића, тадашњег министра спољашњих послова, у Трговачкој кафани је направљено Прво српско друштво за лоптање ногом. Председник је био Фети Беј, турски посланик у Београду, а потпредседник адвокат Михаило Живановић. Први фудбалски меч је одигран 23. маја на новоизграђеном терену на Топчидеру између два тима састављена од чланова тог друштва. Прва правила о фудбалу у Србији објављена су 1905. године. Објавио их је Анастас Ср. Христодуло и звала су се Лоптање ногом.

Први фудбалски клуб на простору данашње Србије је Спортски клуб Суботица (мађ. Szabadkai Sport Egylet), познатији као Спорт међу тадашњим суботичким љубитељима спорта, у оквиру којег су 1898. године формирали фудбалску секцију.[1] За то је најзаслужнији био суботички студент Золтан Вагнер, који је 1896. из Суботице донео прву фудбалску лопту у Будимпешту. Године 1901. основан је и Бачка из Суботице, док је први клуб на простору тадашње Краљевине Србије био Шумадија из Крагујевца 1903. године.Касније су основани Душан Силни Српски мач, БСК 1911. и СК Велика Србија 1913.,касније СК Југославија,између 1941. и 1945. због Немачке окупације СК 1913.,...1911. године је први пут српски клуб (Српски мач) играо меч (тачније двомеч) ван своје границе,упркос противљењу управе.Играо је против ХАШК-а из Загреба,и изгубио прво 8:0,па 6:0.Те две утакмице играли су под именом репрезентације Краљевине Југославије.

Прво фудбалско такмичење у Србији играло се 11. маја 1914. године на стадиону СК Соко између Велике Србије и Шумадије. Резултат је био 3:1 за Велику Србију. Очекивало се да је то обећавајући почетак за редовно такмичење, али је почео Први светски рат. Фудбале се играо и током Првог светског рата.[2]

Касније је основана Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца и фудбалски савез је основан 18. априла 1919. године. На почетку је свака под-асоцијација играла своју лигу,а касније је 1923. године почела прво такмичење у Краљевини СХС,у коме су играли победници 6 подсавеза (Загреба,Љубљане,Сплита,Сарајева,Београда и Скопља) по куп систему.

Прву утакмицу фудбалска репрезентација Краљевине Југославије одиграла је 28. августа 1920. године у Антверпену, Белгији, против Чехословачке и изгубила 7:0.БСК и СК Југославија су били ривали и освојили укупно 7 титула првака Југославије (БСК 5,Југославија 2). Угашени су 1945. године, јер нису били прихваћени код комуниста.

Такмичења[уреди | уреди извор]

Управно тело фудбала у Србији је фудбалски савез Србије, која управља следећим такмичењима и тимовима:

Лиге[уреди | уреди извор]

Мушкарци[уреди | уреди извор]

Жене[уреди | уреди извор]

Куп[уреди | уреди извор]

Мушкарци[уреди | уреди извор]

Жене[уреди | уреди извор]

Репрезентације[уреди | уреди извор]

Мушкарци[уреди | уреди извор]

Жене[уреди | уреди извор]

Награде[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Lisica, Admir (29. 6. 2018). „Fudbalski misionari doveli igru na Balkan prije 120 godina”. balkans.aljazeera.net (на језику: бошњачки). Приступљено 19. 10. 2021. 
  2. ^ Фудбал се играо и у Првом светском рату („Политика”, 13. новембар 2018)

Спољашње везе[уреди | уреди извор]