Фудбал у Србији

Из Википедије, слободне енциклопедије

Фудбал у Србији је један од најпопуларнијих спортова. Игра се од краја 19. века и било је много веома успешних српских фудбалера и тренера. Највећи успех српски фудбал је доживео 1991. када је у мају те године ФК Црвена звезда освојила Европски куп, а касније исте године и Интерконтинентални куп.

Историја[уреди]

Прву фудбалску лопту у Србију донео је Хуго Були 1896. године након што се вратио са студија у Берлину. 12. маја, лопту је донео гимастичком клубу Соко и тамо је основао фудбалску секцију. 1. маја 1899. године, на иницијативу Хуга Булија и уз подршку Андре Николића, тадашњег министра спољашњих послова, у Трговачкој кафани је направљено Прво српско друштво за лоптање ногом. Председник је био Фети Беј, турски посланик у Београду, а потпредседник адвокат Михаило Живановић. Први фудбалски меч је одигран 23. маја на новоизграђеном терену на Топчидеру између два тима састављена од чланова тог друштва. Прва правила о фудбалу у Србији објављена су 1905. године. Објавио их је Анастас Ср. Христодуло и звала су се Лоптање ногом.

Први фудбалски клуб на простору данашње Србије је Бачка из Суботице 1901. године,док је први клуб на простору тадашње Краљевине Србије био Шумадија из Крагујевца 1903. године.Касније су основани Душан Силни Српски мач ,БСК 1911. и СК Велика Србија 1913.,касније СК Југославија,између 1941. и 1945. због Немачке окупације СК 1913.,...1911. године је први пут српски клуб (Српски мач) играо меч (тачније двомеч) ван своје границе,упркос противљењу управе.Играо је против ХАШК-а из Загреба,и изгубио прво 8:0,па 6:0.Те две утакмице играли су под именом репрезентације Краљевине Југославије.

Прво фудбалско такмичење у Србији играло се 11. маја 1914. године на стадиону СК Соко између Велике Србије и Шумадије. Резултат је био 3:1 за Велику Србију. Очекивало се да је то обећавајући почетак за редовно такмичење, али је почео Први светски рат.

Касније је основана Краљевина Срва, Хрвата и Словенаца и фудбалски савез је основан 18. априла 1919. године. На почетку је свака под-асоцијација играла своју лигу,а касније је 1923. године почела прво такмичење у Краљевини СХС,у коме су играли победници 6 подсавеза (Загреба,Љубљане,Сплита,Сарајева,Београда и Скопља) по куп систему.

Прву утакмицу фудбалска репрезентација Краљевине Југославије одиграла је 28. августа 1920. године у Антверпену, Белгији, против Чехословачке и изгубила 7:0.БСК и СК Југославија су били ривали и освојили укупно 7 титула првака Југославије (БСК 5,Југославија 2). Угашени су 1945. године, јер нису били прихваћени код комуниста.

Такмичења[уреди]

Управно тело фудбала у Србији је фудбалски савез Србије, која управља следећим такмичењима и тимовима:

Лиге[уреди]

Мушкарци[уреди]

Жене[уреди]

Куп[уреди]

Мушкарци[уреди]

Жене[уреди]

Репрезентације[уреди]

Мушкарци[уреди]

Жене[уреди]

Награде[уреди]

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]