Пређи на садржај

Фатехпур Сикри

С Википедије, слободне енциклопедије
Фатехпур Сикри на карти Индије
Фатехпур Сикри
Фатехпур Сикри
Фатехпур Сикри на карти Индије
Поглед дуж Фатехпур Сикрија

Фатехпур Сикри је била престоница Могулског царства током власти Ахбара Великог од 1571. до 1585. Град је напуштен због недостатка воде. Налази се у Утар Прадешу у Индији. Фатехпур Сикри се налази на УНЕСЦОвој листи светске баштине.

Историја и значај[уреди | уреди извор]

Могулски цар Ахбар Велики је саградио Фатехпур Сикри 1571. у почаст једног суфистичког свеца. Фатехпур Сикри је заједно са Агром представљао престоницу царства. У Агри су се налазили арсенал, део ризнице и друге резерве, које су чуване у Црвеној тврђави. У случају кризе двор, харем и ризница премештали би се у Црвену тврђаву у Агри која је била удаљена око 45 километара. Током тих година, када је Фатехпур Сикри био главни град, десиле су се многе иновације у војној организацији и провинцијској администрацији.

Град је настао да би се задовољили креативни и естетски импулси Ахбара Великог, тако да се у граду налазе бројне палате, дворане и џамије. Многе садашње индијске архитекте Фатехпур Сикри сматрају извором надахнућа. Сам нацрт града показује свестан напор да се произведу богати просторни ефекти организацијом облика на отвореном простору.

Диван-и-кас – дворана приватног пријема

Значајне грађевине[уреди | уреди извор]

Грађевине Фатехпур Сикрија показују синтезу различитих регионалних занатских школа од Гуџарата до Бенгала. То је зато што су најбоље занатлије из целога царства сарађивале у градњи. Виде се утицаји хинду и џаину архитектуре заједно са исламским елементима. Грађевински материјал је углавном био црвени пешчаник. Неке од значајнијих зграда су:

  • Наубат кана -зграда бубњева, која је била близу улаза и одакле се најављивао значајан долазак
  • Диван-и-ам - дворана јавног пријема, која се налазила у многим могулским градовима, а служила је да се цар сретне са обичним народом
  • Диван-и-кас -дворана приватног пријема, а била је чувена по централном стубу
  • Буланд Дарваза -пролаз до џамије
  • Панч махал -палата на 5 спратова. У приземљу је 176 интересантно изрезбарених стубова
  • Гроб од Салим Хистија, белим мермером украшен гроб у дворишту џамијеПанорамски поглед на фатехпур Сикри

Спољашње везе[уреди | уреди извор]