Флаперка

С Википедије, слободне енциклопедије
Клара Боу 1921. године, пре него што је постала позната
Били Дав у Not for Old Fogies, The Flapper, новембар 1922.

Флаперка је израз којим се у Сједињеним Државама 1920-их година означавала жена која је одбацивала дотадашње традиционалне норме и правила понашања,[1] пре свега кроз преузимање дотад искључиво или претежно „мушких” активности као што су пушење, ноћни изласци, али његов специфичан физички изглед темељен на кратким сукњама, краткој коси и другим модним детаљима због којих се флаперке често наводе као једна од првих модерних супкултура. Појава флаперке се често тумачи као последица економских, политичких и културних трендова у САД након завршетка Првог светског рата, пре свега везаних за увођење женског права гласа, али и прохибиције која је, као у великим деловима друштва изузетно непопуларан закон, изазвала не само његово масовно и отворено кршење, него и одбацивање многих других ауторитета.[2] Флаперка се обично везивала за растућу популарност џез музике, али и чарлстон плеса; по потоњем је и добила име, с обзиром да оно долази од енглеског глагола to flap (махати) којим су се описивали плесни покрети. Флаперке су се често повезивале и уз хедонизам и релативно либералне ставове према сексу у односу на раније и касније периоде. Ери флаперки је крај дошао са завршетком такозваних бурних двадесетих, односно сломом њујоршке берзе и почетком Велике економске кризе 1929. године.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Kriebl, Karen J (1998). „From bloomers to flappers: the American women's dress reform movement, 1840–1920”. Ohio State University: 113—28. 
  2. ^ Zeitz 2007: "Here was where the modern culture could prove threatening to the Victorians. The ethos of the consumer market glorified not only self-indulgence and satisfaction, but also personal liberty and choice. It invited relativism in all matters ranging from color schemes and bath soap to religion, politics, sex and morality."

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]