Портал:Жене

С Википедије, слободне енциклопедије
Female.svg Портал о жени и темама везаним за жене

Ева Богородица Мона Лиза Јованка Орлеанка Марија Терезија Катарина Велика Роза Луксембург Валентина Терешкова Мерлин Монро

О порталу

Emoji u2640.svg Жена је људско биће женског пола (тј. чији репродуктивни органи продукују женске полне ћелије). Ради продужења врсте жена (односно женка) ступа у полне односе са мушкарцем (односно са мужјаком). У погледу пола, жена може бити и особа чији се пол разликује од њеног родног идентитета или чије се полне карактеристике не подударају са типичним појмовима мушкарца или жене (интерсексуалност).

У српском језику термин жена је обично резервисана за одраслу особу, док се за дете или млађу особу (адолесцента) обично користи термин девојка или девојчица (у деминутиву). Такође, термин жена се користи и у значењу супруга.

Овај портал, осим великог броја појединачних биографија, обухвата и чланке о сексуалности, материнству, женском здрављу, феминистичком покрету, родној равноправности, образовању жена, женским студијама и другим важним и мање важним темама везаним за жену.

Изабрана биографија

Рис Видерспун 2005.

Лора Џин Рис Видерспун (енгл. Laura Jeanne Reese Witherspoon; Њу Орлеанс, 22. март 1976) америчка је глумица и филмски продуцент.

Рођена је 22. марта 1976. у Њу Орлеансу (САД). Године 1998. играла је у три високобуџетна филма: Достава преко ноћи, Плезентвил и Сумрак. Следеће године је за улогу у филму Избор, који је побрао позитивне критике, била номинована за Златни глобус. Улога Ел Вудс у филму Правна плавуша представљала је прекретницу у њеној глумачкој каријери, јер је овај филм био један од најгледанијих у биоскопима широм света током 2001. године.

Уследила је главна улога у филму Алабама, слатки доме, који је постигао изванредан финансијски успех. Годину дана касније остварила је главну улогу, а била је и извршни продуцент филма Правна плавуша 2. Године 2005. Рис је привукла пажњу свих еминентних филмских критичара играјући лик Џин Картер Кеш у филму Ход по ивици, за који је освојила Оскар, Златни глобус, БАФТА награду и награду Удружења филмских глумаца за најбољу глумицу у главној улози.

Видерспун се 1999. године удала за глумца Рајана Филипија, са којим је играла заједно у филму Окрутне намере. Заједно имају двоје деце: кћерку Ејву и сина Дикона. Брачни пар се растао крајем 2006. године, а званично су се развели у октобру 2007. године. Видерспун је власник продуцентске куће Type A Films. Активно је укључена у рад организација које се боре за права и заштиту жена и деце. Председник је извршног одбора Фонда за заштиту деце, а такође је и глобални амбасадор компаније Ејвон. Године 2007. изабрана је за почасног председника Ејвон фондације.

Изабрана биографија

Church of Fontevraud Abbey Eleanor of Aquitaine effigy.jpg

Елеонора од Аквитаније (франц. Aliénor d’Aquitaine; франц. Éléonore de Guyenne; енгл. Eleanor of Aquitaine; 1122 или 11241. април 1204) била је једна од најбогатијих и најмоћнијих жена у западној Европи у раздобљу развијеног средњег века. Пореклом је била из династије Рамнулфида која је владала југозападном Француском. Још као девојчица постала је војвоткиња од Аквитаније, а затим краљица Француске (1137—1152) као супруга Луја VII. Захваљујући другом браку постала је краљица Енглеске (1154—1189) као жена Хенрија II, првог владара из династије Плантагенета. Елеонора је била покровитељка књижевних стваралаца као што су били Вас, Беноа де Ст Маура и Бертран де Вентадорн.

Када је 1137. постала наследница војводства Аквитаније Елеонора је истовремено постала и најпожељнија невеста у Европи. Три месеца пошто је постала војвоткиња, Елеонора се удала за француског престолонаследника Луја, сина њеног законског старатеља краља Луја VI. Као краљица Француске учествовала је у неуспешном Другом крсташком походу. Убрзо након тога, Елеонора је затражила поништење брака, али је папа Евгеније III одбио њене захтеве. Ипак, након што је Лују родила и другу ћерку, француски краљ се сложио са разводом пошто му Елеонора није родила сина ни после петнаест година брака. Брак је био поништен 11. марта 1152. због сродства у четвртом степену. Њихове ћерке су проглашене за закониту децу, Лују је поверено старатељство, а Елеонори су враћене њене земље.

Изабрана фотографија


Да ли сте знали?

Miss Irby.jpg

Изабрана тема

Британске суфражеткиње

Феминизам је збир друштвених покрета и идеологија чији је циљ дефинисање, успостављање и брањење једнаких политичких, економских, културалних и социјалних права жена. Залаже се за ослобођење жена од насиља, сексизма и традиционалних женских улога (домаћице, супруге, мајке, сексуалног објекта) и за прихватање жене као целокупне личности. Покрет се такође бори за остварење економске и политичке равноправности жена. Посебно се бави указивањем на постојање опресије у свакодневици, њеном предочавању јавности и третману жртава. Идеја покрета је уједињење жена како би се превазишла дискриминација...више


Женска права представљају израз којим се описује правни, идеолошки, филозофски и политички концепт према коме свако људско биће женског пола самим чином рођења, без обзира на порекло или држављанство, стиче одређен број неотуђивих права. Представљају права која су гарантована женама и девојкама у многим друштвима широм света. У неким државама и друштвима, ова права су институционализована или подржана законом и локалим обичајима, док у неким она могу бити игнорисана или потиснута. Женска права се разликују од ширег концепта људских права, јер су жене кроз историју, а делом и данас, биле или лишене одређених права које уживају мушкарци, или имале специфична права која закони и обичаји не признају мушкарцима...више

Портали