Фотоблог

Из Википедије, слободне енциклопедије
Приказ екрана типичног фотоблога.

Фотоблог (енгл. photoblog) је форма дељења фотографија (енгл. photo sharing) и електронског издаваштва у формату блога, али се разликује од њега доминантним фокусом на фотографије уместо на текст.[1] Фотоблоговање (активност слања фотографија на фотоблог) је доживело популарност у раним 2000им путем сервиса моблога[2][3][4] и камерафона[5].

Конструкција[уреди]

Постоје 3 врсте фотоблога. Фотоблог на индивидуалним доменима, фотоблогови на сервисима за блоговање као што је Blogger који је примарно дизајниран за текстуалне садржаје, и фотоблог на фотоспецифичним сервисима за блоговање као што је Flickr[6][7].

Динамичка природа блогова и фотоблогова у поређењу са статичким сајтовима значи да морају да користе неку форму система за управљање садржајем (енгл. content management system - CMS) да би се избегле ручне манипулације. Овај систем за управљање садржајем обично обезбеђују ауторе фотоблога веб сервисима који дозвољавају креирање и управљање порукама и аплоадовање слика. Систем за управљање садржајем испоручује вебстране на бази података које је унео аутор фотоблога. Приступ фотоблоговима је обично нерестриктиван и дозвољен је свима са приступом интернету.

Конвергенција мобилних телефона са дигиталним камерама је отворила нову еру у фотоблоговању пошто аутори могу да публикују фотографије директно са телефона на веб [8].

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. „Photoblog Design Tips | Pro Blog Design”. 
  2. Knudsen, Jonathan (2003-10). „A Life Pictured Online”. Technical Articles and Tips. Sun Developer Network. Приступљено 27. 7. 2009. 
  3. Ward, Mark (26. 4. 2004). „A Life Pictured Online”. BBC News. Приступљено 27. 7. 2009. 
  4. „Hi-tech ways to stay in touch”. BBC News. 7. 11. 2007. Приступљено 27. 7. 2009. 
  5. „Majority of phones have cameras”. 
  6. Terdiman, Daniel (12.09.04). „Photo Site a Hit With Bloggers”. Wired. Архивирано из оригинала на датум 17. 12. 2012. Приступљено 28. 8. 2008. 
  7. „5 Billion Photos on Flickr”. 
  8. „Mobile journalism”. 

Спољашње везе[уреди]