Портал:Информатика и рачунарство

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Портал:Информатика)
Википортал ИНФОРМАТИКА И РАЧУНАРСТВО
Информатика је наука о систематској и рационалној обради информација као носилаца људског знања и комуникација у техничком, економском и друштвеном контексту, првенствено помоћу аутоматских машина (по француској Академији наука). Реч информатика (француски informatique) настала је од француских речи information и automatique.

Рачунарство (енгл. computer sciences) је теоријска наука везана за развој архитектуре рачунарског хардвера и софтвера. Често је тешко повући тачну границу између рачунарства и информатике.


Не постоји ниједан разлог зашто би ико уопште пожелео да има рачунар у својој кући!

Кен Олсон, председник, директор и оснивач Digital Equipment Corporation-а, 1977.
Изабрани чланак
10-гигабитни рутер са етернет оптичким интерфејсима, жути каблови су за пренос сигнала на велике удаљености (мономодно оптичко влакно)

Оптички етернет (енгл. Ethernet over optical fiber) је појам који се односи на технологије етернет протокола локалних рачунарских мрежа, које свој рад заснивају на преносу података оптичким путем. Као и код стандардног етернета, рад и спецификације описани су великим бројем IEEE стандарда. Оптичке етернет мреже у топологији од тачке до тачке (енгл. point-to-point), звезде или стабла. Као медијум користе се оптички кабл. Оптички етернет испрва је имао функцију окоснице међу мрежама и дистрибуције података на већим удаљеностима, да би падом цена компоненти почео да се користи и у дељењу заједничких ресурса у локалној мрежи, као и у приступу интернету.

Оптички етернет до детаља представља технологију која се користи за пренос сигнала, потом начин како станице приступају датој мрежи, начин сигнализације и кодирања информација и величину и формат пакета информације који се користи при комуникацији.

даље
Позната имена
Додатно
Gnome-system.png
Правећи клице из области информатике и рачунарства, било би пожељно да користите шаблон {{клица-информатика}}. Клице из области информатике можете наћи у категорији Клице информатика. За клице везане за компјутере постоји шаблон {{клица-комп}}. Видите и категорију Клице компјутери.
Категорије
Изабрана слика
Arts et Metiers Pascaline dsc03869.jpg
Паскалина је била други механички калкулатор, који је изумео Блез Паскал 1645. године
Изабрана биографија
Готфрид Вилхелм Лајбниц

Готфрид Вилхелм Фрајхер (барон) фон Лајбниц, (Leibniz, Gottfried Wilhelm Freiherr, (baron) von Leibniz; Лајпциг, 1. јул 1646. - Хановер, 14. новембар 1716.) био је немачки филозоф, математичар, проналазач, правник, историчар, дипломата и политички саветник. Дао јe значајан допринос у оптици и механици. Сматра се последњим човеком енциклопедијског знања западне цивилизације.

Лајбниц је дао велики допринос у физици (оптици и механици) и технологији, као и, што ће се касније утврдити, биологији, медицини, геологији, теорији вероватноће, психологији, информатици. Писао је на латинском, француском и немачком и то о политици, праву, етици, теологији, историји и филологији. Иако је много писао, мало тога је објављено.

Остале изабране биографије
Потребно урадити


Остали портали