Портал:Информатика и рачунарство

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Портал:Информатика)
Иди на навигацију Иди на претрагу
Википортал ИНФОРМАТИКА И РАЧУНАРСТВО
Информатика је наука о систематској и рационалној обради информација као носилаца људског знања и комуникација у техничком, економском и друштвеном контексту, првенствено помоћу аутоматских машина (по француској Академији наука). Реч информатика (француски informatique) настала је од француских речи information и automatique.

Рачунарство (енглески: computer sciences) је теоријска наука везана за развој архитектуре рачунарског хардвера и софтвера. Често је тешко повући тачну границу између рачунарства и информатике.


Не постоји ниједан разлог зашто би ико уопште пожелео да има рачунар у својој кући!

Кен Олсон, председник, директор и оснивач Digital Equipment Corporation-а, 1977.
Изабрани чланак
10-гигабитни рутер са етернет оптичким интерфејсима, жути каблови су за пренос сигнала на велике удаљености (мономодно оптичко влакно)

Оптички етернет (енглески: Ethernet over optical fiber) је појам који се односи на технологије етернет протокола локалних рачунарских мрежа, које свој рад заснивају на преносу података оптичким путем. Као и код стандардног етернета, рад и спецификације описани су великим бројем IEEE стандарда. Оптичке етернет мреже у топологији од тачке до тачке (енглески: point-to-point), звезде или стабла. Као медијум користе се оптички кабл. Оптички етернет испрва је имао функцију окоснице међу мрежама и дистрибуције података на већим удаљеностима, да би падом цена компоненти почео да се користи и у дељењу заједничких ресурса у локалној мрежи, као и у приступу интернету.

Оптички етернет до детаља представља технологију која се користи за пренос сигнала, потом начин како станице приступају датој мрежи, начин сигнализације и кодирања информација и величину и формат пакета информације који се користи при комуникацији.

даље
Позната имена
Додатно
Gnome-system.png
Правећи клице из области информатике и рачунарства, било би пожељно да користите шаблон {{клица-информатика}}. Клице из области информатике можете наћи у категорији Клице информатика. За клице везане за компјутере постоји шаблон {{клица-комп}}. Видите и категорију Клице компјутери.
Категорије
Изабрана биографија
Ејда Бајрон

Ејда Бајрон, грофица од Лавлејса, (често се у литератури неправилно наводи као Ада, енглески: Lady Ada Augusta Byron, Countess of Lovelace, 10. децембар 1815.-27. новембар 1852.) рођена је као ћерка енглеског песника лорда Бајрона и Анабеле Милбанк. Бавила се математиком и заинтересовала се за пројекат аналитичке машине. Помагала је у документовању рада ове машине као и у раду на њој - и финансијски и својим предлозима, од којих је најзначајнији био пренос контроле и рад са циклусима, тако да наредбе програма не би морале да се извршавају редоследом којим су дате већ у зависности од тока програма. Предвиђала је и могућност ове машине и за општије ствари (компоновање музике, графику) али и за шире научне примене. Предложила је да се помоћу аналитичке машине израчунају Бернулијеви бројеви. Овај план се уједно сматра и првим програмом, а Ејда Лавлејс првим програмером. У њену част један програмски језик добио је њено име.

Остале изабране биографије
Потребно урадити


Остали портали