Фудбалски савез Косова и Метохије

С Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Фудбалски савез Косова и Метохије (ФСКиМ) је један од територијалних савеза у оквиру Фудбалског савеза Србије са седиштем у Северној Косовској Митровици.

Територијални фудбалски савези ФС Војводине, ФС Косова и Метохије ФС региона Западне Србије, ФС региона Источне Србије и ФС Београда покривају одређену територију коју је одредио Извршни одбор ФС Србије и у потпуности су одговорни за организовање, администрацију и руковођење фудбалским такмичењем на својој територији сходно овом Статуту. Територијални савези из претходне тачке састоје се од окружних (подручних) градских и општинских савеза, фудбалских клубова као чланова и/или стручних фудбалских организација или посебних фудбалских организација која су удружена у том територијалном савезу. Статути Фудбалских савеза покрајина, региона, Београда и осталих савеза у оквиру њих морају бити у сагласности са Статутом ФСС.

Покрајински савез је територијални савез за територију аутономне покрајине. Клубови, територијални савези и организације на територији аутономне покрајине су чланови тог покрајинског фудбалског савеза. Покрајински савези у остваривању својих циљева и задатака самостално уређују своју унутарашњу организацију и рад, доносе и остварују програме развоја фудбалског спорта на територији аутономне покрајине, организују и воде такмичења, остварују задатке савеза на територији аутономних покрајина, дају мишљења и предлоге о питањима рада ФС Србије, врше избор органа савеза и остварују друга права, обавезе и одговорности на својој територији, које им повери ФС Србије и која утврде својим статутом.

Клубови и такмичења[уреди | уреди извор]

Фудбалски клубови са подручја Косово и Метохија такмиче се у више фудбалских лига. У сезони 2012/13. у највишем рангу, четвртом степену такмичења, тачније Зони Морава, играле су екипа ФК Мокра Гора из Зубиног Потока, ФК Трепча из Косовске Митровице.

Пети ранг такмичења на Косову и Метохији су окружне лиге:

Спољашње везе[уреди | уреди извор]