Хаплогрупа R

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Ово је чланак о патрилинеарној (Y-ДНК) хаплогрупи R. За податке о истоименој матрилинеарној (mtДНК) хаплогрупи, погледајте Хаплогрупа R (mtДНК).
Распрострањеност Хаплогрупе R

Хаплогрупа R ili Y-ДНК хаплогрупа R је једна од хаплогрупа у људској генетици.

Заступљеност[уреди | уреди извор]

Ова хаплогрупа је углавном заступљена међу индоевропским народима. Представља појединачно најзаступљенију хаплогрупу у већини држава Европе и Америке, у државама јужне и средње Азије, као и у Јерменији, Аустралији, на Новом Зеланду и на Фиџију.[1]

У Србији је са 25% ово друга по заступљености хаплогрупа, после Хаплогрупе I (44%).[2]

Поред поменутих простора, Хаплогрупа R се у мањој мери може пронаћи и на простору Блиског истока (где већина становништва поседује Хаплогрупу J), а заступљена је и код дела афричког становништва (у Нигеру, Чаду, Централноафричкој Републици), као и код дела америчких Индијанаца, посебно код народа Алгонкина.

Хаплогрупа R се генерално дели на Хаплогрупу R1 и Хаплогрупу R2, док се Хаплогрупа R1 дели на Хаплогрупу R1b (претежно на западу) и Хаплогрупу R1a (претежно на истоку). Хаплогрупа R1b је више заступљена међу германским, романским и келтским народима, али и међу Албанцима, Грцима, Јерменима и Туркменима, док је Хаплогрупа R1a више заступљена међу балто-словенским и индо-иранским народима.

Порекло[уреди | уреди извор]

Претпоставља се да је ова хаплогрупа настала пре 20.000-34.000 година у средњој или јужној Азији од Хаплогрупе P, која се још у значајној мери може пронаћи на тим просторима. Поред Хаплогрупе R, од Хаплогрупе P потиче и Хаплогрупа Q, која је претежно заступљена код америчких Индијанаца.

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Филогенетско стабло Y-ДНК хаплогрупа [χ 1][χ 2]
"Y-хромозомски Адам"
A00 A0-T [χ 3]
A0 A1 [χ 4]
A1a A1b
A1b1 BT
B CT
DE CF
D E C F
F1  F2  F3  GHIJK
G HIJK
IJK H
IJ K
I   J     LT [χ 5]       K2 [χ 6]
L     T    K2a [χ 7]        K2b [χ 8]     K2c     K2d K2e [χ 9]  
K-M2313 [χ 10]     K2b1 [χ 11] P [χ 12]
NO   S [χ 13]  M [χ 14]    P1     P2
N O Q R