Хенри Гант

Из Википедије, слободне енциклопедије
Хенри Гант
Henri Gannt.jpg
Хенри Гант
Пуно име Хенри Лоренс Гант
Датум рођења 20. мај 1861.
Место рођења Округ Калверт
Датум смрти 23. новембар 1919.
Место смрти Монтклер
  САД

Хенри Лоренс Гант (енгл. Henry Laurence Gantt; 20. мај 186123. новембар 1919) је био амерички машински инжењер и менаџер консултат, а најпознатији је по развоју Гантовог дијаграма.

Гант је написао стотине радова, три књиге, а био је и предавач на већем броју факултета и универзитета. Његов допринос развоју менаџмента се огледа у унапређењу мотивације запослених на бази усавршавања система компензација. Гант је заменио систем диференцираних надница системом бонуса:

  • сваки радник који испуни радну норму добија бонус
  • манаџер добија бонус за сваког подређеног радника који испуни норму, плус екстра бонус у случају када је организациони део који је у његовој надлежности испунио план.

Гант се залагао за јавно рангирање радника, тј. јавно објављивање учинка сваког појединачног радника на посебним графиконима. Позитивне промене у продуктивности рада бележене су црним квадратићима, а негативне црвеним. Из те идеје су 1910. развијени тзв. „гантограми“ (Гантови дијаграми, енгл. Gantt chart), визуелна помагала за графички приказ распореда задатака и динамику обављана посла, који притом дају увид у трошкове и потребу за реорганизацијом и репрограмирањем. Гантограми су имали велики значај за пројектне менаџере у бродоградњи, мостоградњи, авио-индустрији и сл.

У каснијим годинама Хенри Гант је писао о лидерству и организацији. Сматрао је да оно мора бити засновано на чињеницама и способностима, а не умишљености или фаворизовању.

Спољашње везе[уреди]