Х мост

С Википедије, слободне енциклопедије
Принцип рада Х моста. Кад су прекидачи 1 и 4 затворени а 2 и 3 отворени, струја тече у једном смјеру кроз мотор. Кад су затворени 2 и 3 а 1 и 4 отворени, смјер струје кроз мотор је супротан. То доводи до ротације осовине мотора у супротном смјеру од првобитног.

Х мост (енг. H-bridge) је електронско коло које омогућује контролу смјера струје кроз једносмјерни електромотор или кроз неки други потрошач. Промјеном смјера струје кроз арматуру једносмјерног мотора, мијења се смјер ротације његове осовине.

Х мост се често примјењује у електронским колима, изведен као интегрисано коло или са дискретним транзисторима. Може се извести и са релејима или обичним прекидачима, ако није потребна велика брзина прекапчања.

Термин[уреди | уреди извор]

Име Х мост долази од графичког приказа струјног кола, које изгледа као латинично слово H.

Рад[уреди | уреди извор]

Два радна стања Х моста.

Затварањем дијагоналног пара прекидача (нпр. 1 и 4) а отварањем другог пара, струја тече у једном смјеру кроз потрошач. Ако су 2 и 3 затворени а 1 и 4 отворени, смјер струје се мијења.

Треба водити велику пажњу о томе да се спријечи затварање сва четири прекидача одједном, или оба прекидача на једној страни Х моста, пошто ово доводи до директног кратког споја.

Примјена[уреди | уреди извор]

Стварно извођење се обично ради са дискретним компонентама (транзисторима) или интегрисаним колима подешеним за ту сврху. Релеји и обични прекидачи долазе у обзир за мање брзине рада.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]